PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

miercuri, 23 iunie 2010

Editura RAO la Biblioteca ASTRA

Diana Tuchilus
librar


Prin cărţi, la astre...

Se zice că dacă nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed. Acest lucru a realizat şi Editura RAO, organizând o expoziţie de carte cu vânzări, mai bine de trei luni, în cadrul Bibliotecii ASTRA - corp B, venind în întâmpinarea cititorilor, chiar la ei acasă.

Timid, dintr-un colţ, standul editurii RAO a încercat să eclipseze curiozitatea cititorilor, într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcţie de gradul de înţelepciune al acestora.
Reducerea de 20% i-a bucurat pe vizitatori, fapt care i-a determinat să cumpere şi să mai revină, ba, chiar să-şi anunţe cunoştinţele. Această ofertă a fost o surpriză pentru fanii-RAO, deoarece este pentru prima dată când această editură îşi permite să facă o asemenea reducere.

Publicul cititor s-a arătat foarte încântat de organizarea acestei expoziţii cu vânzare, chiar dacă unii au parcurs doar vizual titlurile expuse, fără a le cumpăra, din motive resimţite de toţi, având ulterior posibilitatea să le împrumute din rafturile bibliotecii de la etajul IV – pentru adulţi şi de la etajul I – în cazul prichindeilor.

Copiii au fost seduşi de enciclopediile expuse, precum: Animale, Terra, Universul, Istoria, dar în mod special de cele în format 3D: Spaţiul, Dinozaurii şi Corpul Uman, în timp ce părinţii erau atraşi de cărţile cu tot soiul de activităţi pentru copii: Cartea mea de Jocuri, Mega activităţi, Mega jocuri, Trucuri pentru activităţi de vacanţă, Artă şi îndemânare, Artă şi imaginaţie etc.
Adolescenţii au fost fascinaţi de setul „Saga Amurg” ce include volumele: Amurg, Lună Nouă, Eclipsă şi Zori de zi, precum şi de scrierile lui Nicholas Sparks.

Tinerii şi-au ţintit privirea spre operele ce aparţin lui Thomas Mann (Muntele vrăjit, Povestiri etc.); Hermann Hesse (Lupul de stepă, Sidhartha, Jocul cu mărgele de sticlă, Cele mai frumoase povestiri, etc.); Franz Kafka (Castelul, Jurnalul etc.) şi nu în ultimul rând Dan Brown cu titlurile: Îngeri şi Demoni, Fortăreaţa Digitală, Codul lui Da Vinci, Conspiraţia şi Simbolul pierdut.

Romanticii şi-au ales Gabriel Garcia Marquez cu şirul lecturilor: Dragostea în vremea holerei, Un veac de singurătate, Cronica unei morţi anunţate.

Am ales din catalogul pus la dispoziţie pentru cititori, câteva din cele mai interesante invitaţii la lectură:

Cartea „Fascinaţie” de Melissa Marr sau „Ţinutul fierului” de Holl Black este perfectă pentru toţi fanii senzaţionalei Saga Amurg.

Numele meu e Anna. Numele meu e Anna şi n-ar trebui să exist. Trăiesc însă. Nu e vina mea că sunt aici. Nu am cerut eu să mă nasc. Nu înseamnă însă că, dacă exist, e bine. M-au prins din vreme, ăsta e semn bun, mai departe puteţi afla în „Declaraţia” de Gemma Halley.

Lucrarea „Hoţul vrăjitor” – Sarah Prineas, precum şi titlurile seriei „Tapiseria”: „Dulăul din Rowan” şi „Al doilea asediu”.
Pentru publicul tânăr, familiarizat cu tehnica modernă, s-au scris volumele Villain.net şi Hero.com. Primul, este o poveste separată, dar reprezintă şi pandantul pentru Hero.com – ambele cărţi au personaje comune, iar Vaillain.net oferă răspunsuri la câteva întrebări din Hero.com.

Piticii îşi pot potoli curiozitatea cu lecturi din seria „Gângănii Bâzzzdăgânii” – (Caut casă, Când mă fac mare, Isprăvile lui Pânzel) sau seria „Ferestre magice” cu titlurile: Gândacii, În junglă, În ocean, La drum etc.

Iubitorii literaturii secolului XX se pot regăsi în lucrările: „Povestiri inedite” - Willam Faulkner, „Teatru” – Witold Gombrowicz; sau titluri din „Biblioteca Thomas Mann”: Muntele vrăjit, Casa Buddenbrook, Lotte la Weimer, Povestiri etc. Autorul lucrării „Muntele vrăjit” – considerată una dintre capodoperele literaturii din secolul XX, a declarat la un moment dat: Ce v-aş putea spune despre această carte şi despre felul în care ar trebui ea citită ? Cred că modul deosebit în care este construită compoziţia ei face ca plăcerea lecturii să fie mai mare şi mai profundă când o citeşti a doua oară – aşa cum şi muzica trebuie să-ţi fie cunoscută ca s-o poţi savura cu adevărat.

John Irving în cartea „Până te voi găsi” debordează de tristeţi copleşitoare şi decepţii, în acelaşi timp, este un roman robust şi comic, comparabil cu cele mai ambiţioase şi tulburătoare dintre operele lui Irving.

La capitolul – nonficţiune pentru adulţi – suntem scoşi din starea de visare cu lucrarea memoralistică „Carnete”, despre care Irina Mavrodin (traducătorul lucrării), a afirmat: E un Proust al începuturilor, cu stângăciile, tatonările lui, fără certitudinea că va găsi ceea ce caută, dar care continuă să caute, târându-ne şi pe noi cu el în căutarea lui, scuturându-ne de clişee, plasându-ne, printr-un singur gest, în bucuria impulsului originar. Claudio Magris ne învaţă felul în care călătoria este o şcoală a umilinţei... în lucrarea sa „Călătorie nesfârşită”.

Pentru a ieşi din realităţile dure ale nonficţiunii, ne putem refugia în lecturile de ficţiune pentru adulţi: Al optulea păcat – Philip Vandenberg, Clubul Camel – David Baldacci, Milionarii – Brad Meltzer, Biblia diavolului – Richard Dubell, Al treilea înger – Alice Hoffman, Sosia – Dafin Mureşanu, Mireasa evreică – Luigi Gearnieri şi Fiica lui Icar – Helen Oyeyemi. Cea din urmă lucrare, debutând ca un roman despre înstrăinare şi definirea identităţii culturale. Fiica lui Icar se transformă într-o poveste despre căutarea jumătăţii pierdute, a dublului, a geamănului... extraordinară... remarcabilă va sublinia mai târziu Financial Times.

La rubrica „În luna ta, avem un cadou numai pentru tine” unde se numără: „Cină cu Anna Karenina”- Gloria Goldreich; „Vieţi în mozaic” – Stephaniekallos, „Moştenire” – Lan Samantha Chang, „În jocul celor mari” – Sophie Dahl, „Londra este cel mai frumos oraş din America” de Laura Dave.

Tot aici vom găsi lecturi uşoare, relaxante, încadrate la categoria: „La o cafea, o carte bună!”, unde se înscriu cărţile: „Cenuşa unei iubiri” – Anne Fine, „Toate casele au nevoie de un balcon” – Rina Frauk, „Insula” – Victoria Hislop, „Căsătorie din dragoste” – V.V.Ganeshananthan, „Fata sălbatică” – Linda Newbery, „La fraga” – Daniele Sallenave, „Floare-de-Zăpadă” – Lisa See, „Vârsta perfectă” – Heather Skyler, şi nu în ultimul rând, „Dragoste şi alte lucruri imposibile” – Ayelet Waldman etc.

Cei îndrăgostiţi şi nu numai precum şi cei care se bucură de viaţă, pot savura o lectură pe măsură alături de autorii: Stephen Claket, cu titlurile: „Un an în merde” şi „În ce merde te bagă dragostea”; Tess Stimson – „Clubul infidelelor”, Tony Parsons – „Copil şi bărbat”, „Bărbat şi soţie”, „Spiritul familiei” şi „Lecţii de viaţă”; Xiaolu Guo cu – „Mic dicţionar pentru îndrăgostiţi”.
Pentru cei care au nevoie de o gură proaspătă de optimism, pot răsfoi cărţile: „Franţuzoaicele nu se îngraşă!”, „Totul despre sex”, şi „Perfect bărbătesc” etc.

În lucrarea „Jaful Romei”, Alexander Stille ne dezvăluie ce se întâmplă atunci când o avere imensă, un monopol de media şi o lipsă acută de scrupule sunt combinate într-un singur om.

Vasile Maiereanu şi Dan Dulciu ne aduce la cunoştinţă o lucrare cu caracter sintetic, intitulată „O istorie a criptologiei”, acoperind o vastă perioadă istorică, care poate părea, la prima vedere, o întreprindere riscantă într-un domeniu destul de sărac în lucrări de specialitate.

Cititorii iubitori de mistere şi enigme îşi pot satisface curiozitatea în compania cărţilor scrise de Ştefan Mâşu, aici se numără: „De la ucenic la Calfă în Francmasonerie” sau „Simbolurile Francmasoneriei în mileniul III” de Irene Mainguy. De asemenea, pot dezlega misterele lumii în care trăim şi apelând la seria „Top secret” care include titlurile: „Cine conduce, de fapt, lumea?”, „Cine sunt iluminaţi?”, „Cine a câştigat, de fapt, cursa spaţială?”, „Cine te urmăreşte?”, „Cine a câştigat războaiele petrolului?” şi „Opus Dei” etc.

Aşadar, Editura RAO îşi aşteaptă în continuare cititorii, în foaierul Bibliotecii ASTRA, până în data de 30 iunie, oferind şansa şi bucuria de a savura o carte. Rămâne ca fiecare să o aleagă pe cea potrivită sufletului său... Nu în zadar se zice despre carte că este cel mai înţelept prieten al omului, dându-i răspuns la toate întrebările, fără a cere explicaţii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu