PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

luni, 4 noiembrie 2013

Future Communities//Open Innovation Fair

În perioada 30 octombrie și 1 noiembrie 2013, la Biblioteca Națională a României s-a desfășurat Future Communities//Open Innovation Fair, primul târg de inovație prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităților din România, inițiat de programul Biblionet și Ministerul pentru Societatea Informațională, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României.

La eveniment a fost invitată și o delegație sibiană, din care au făcut parte: Florinela Anca Vasilescu (BJ ASTRA Sibiu), coordonator al Departamentului Metodic. Comunicare. Programe, trainer și coordonator județean al programului Biblionet, Laura Bucătaru (BJ ASTRA Sibiu) șef birou Dezvoltare, Evidență și Prelucrare Informatizată a Documentelor, trainer Biblionet, Antonela Barbu (BM St. L. Roth Mediaș) inspector de specialitate, Sebastian Dotcoș, primar al comunei Marpod și Emil Brătilă, viceprimar Marpod.

Deschiderea Future Communities Open Innovation Fair a fost făcută de către cei doi comisari europeni împreună cu Ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, și Paul-Andre Baran, Campionul Digital al României. În cadrul conferinței au avut  loc o serie de seminarii și s-au prezentat cele mai importante proiecte de implementare a tehnologiilor moderne precum și nevoile și soluțiile tehnologice aferente, în domenii precum educație, e-sănătate sau e-guvernare cu participarea reprezentanților Ministerelor Educației și Sănătății. Aceste tematici sunt structurate în jurul pilonilor Strategiei Naționale Agenda Digitală pentru România.

Valoarea evenimentului a fost compusă nu doar din temele și prezentările propuse de organizatori, ci mai cu seamă de prezența unor personalități din aria politică europeană și națională, dintre care amintim prezența Vicepreședintei Comisiei Europene și Comisar pentru Agenda Digitală, doamna Neelie Kroes, precum și Comisarul European pentru Agricultură, domnul Dacian Cioloș

Vizita doamnei Kroes în România are loc într-un moment deosebit de important, imediat după Consiliul European din 24-25 octombrie 2013, pe agenda căruia figurează şi dezbateri privind Agenda Digitală, Inovare și Servicii.  Agenda Digitală pentru Europa este una dintre cele șapte inițiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 și are obiectivul de a genera beneficii economice și sociale  durabile datorită unei piețe unice digitale bazate pe internetul rapid și ultrarapid și pe aplicațiile interoperabile, pentru a readuce Europa pe calea unei creșteri inteligente, durabile și incluzive.

Astfel, calitatea vieții cetățenilor va fi mult îmbunătățită, datorită, de exemplu, ameliorării serviciilor de asistență medicală, implementării unor soluții mai eficace de transport, unui mediu mai curat, unor  noi posibilități  de comunicare și  unui acces mai ușor la serviciile publice și la conținutul cultural. Potrivit datelor Comisiei Europene, sectorul ICT generează în mod direct 5% din PIB-ul european și are o valoare de  piață de 660 de miliarde EUR anual, având o contribuție mult mai mare la creșterea globală a productivității (20% provenind direct din sectorul ICT și 30% din investițiile în ICT). În România, Strategia Națională pentru Agenda Digitală este coordonată și promovată de către Ministerul pentru Societatea Informațională.

În timpul celor 3 zile, participanții au intrat în contact cu cele mai noi tehnologii destinate dezvoltării comunităților și au dezbătut idei inovatoare care se pot transforma din programe pilot în politici adoptate la nivel național și european. Mai mult, au avea ocazia să privească cum arată lumea de mâine în concepția  viitoarelor generații, prin machete și proiecte realizate de tineri inventatori. În acest context, biblioteca sibiană din Marpod, Borcanul cu dulceață de povești a fost singura bibliotecă din țară care a primit invitația de a fi prezentă cu un stand al inovației realizată într-un spațiu convențional și care, în mai puțin de un an de zile, de când a fost deschisă publicului, a inspirat și alte proiecte similare. De altfel, acestei teme i-a fost rezervată conferința Biblioteci reconstruite cu ajutorul comunității, din cadrul secțiuni Impact. Advocacy și Mobilizarea comunității, la care au participat Florinela Anca Vasilescu, manager proiect și Sebastian Dotcoș, primarul comunei Marpod, care au răspuns tuturor întrebărilor legate de condițiile de colaborare între o bibliotecă județeană (serviciul metodic) și autoritatea publică locală pentru ca un proiect dificil, dar necesar comunității să se poată transforma într-o poveste de succes, nu doar la nivel național.

De asemenea, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu s-a întors acasă cu un valoros premiu ”Idei pentru mâine @ biblioteca ta” primit pentru promovarea turismului cultural, în mod special pentru organizarea Festivalului Culturii Montane ”2535”.

Programul Biblionet se apropie de final, ceea ce conduce la un timp al analizelor și a rapoartelor finale. În cei trei ani de implementare, la nivelul județului Sibiu au fost dotate 33 de biblioteci publice cu 135 de calculatoare și echipamente periferice, în valoare de 755.216,06 lei (soft & echipament).

Despre programul Biblionet în România
Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. În România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de județe, dintre acestea, 89% sunt instituții de dimensiuni mici, localizate în mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare și echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet și a instruit  aproape 3.000 de bibliotecari pentru a iniția și asista utilizatori în accesarea informației.

Ministerul pentru Societatea Informațională

Ministerul pentru Societatea Informațională este coordonatorul și promotorul Strategiei Naționale pentru Agenda Digitală, care transpune Agenda Digitală pentru Europa 2020 la realitățile și provocările specifice societății românești. Această strategie va constitui documentul-cadru pentru măsurile guvernamentale de promovare și dezvoltare a societății informaționale, punând accentul pe o dezvoltare coerentă bazată pe interoperabilitatea sistemelor. Țintele stabilite de strategie sunt structurate în jurul a 4 piloni: (1)   E-guvernare, Interoperabilitate, Cloud Computing și Media Sociale; (2) TIC în Educație, Sănătate și Cultură; (3) e-commerce, TIC și cercetare-dezvoltare-inovare; (4) Bandă largă și infrastructura de comunicații de tip Next Generation Access.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu