PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

vineri, 9 iulie 2010

Din suflet, cu dragoste, LUMINA - expoziţie de icoane pe sticlă

Înv. Anca-Georgeta Bucur




Chip şi asemănare a dumnezeirii, omul poarta în sine dorul veşniciei, al nemuririi, al frumosului nevestejit, al armoniei desăvârşite, al vieţii şi fericirii în comuniune de persoane. Arta reprezinta o cale de a urca spre Dumnezeu, un mijloc de exprimare a sinelui în raport cu lumea şi cu Dumnezeu.
Pictura pe sticla şi respectiv icoana pe sticlă, la care facem referire în cele ce urmeaza, surprinde prin simplitatea formei, fiind numită astfel şi pictură naivă. Scenele inspirate din viaţa Maicii Domnului şi a Domnului Iisus Hristos, precum şi a altor sfinţi cinstiţi în popor, reprezintă o teologie în culoare, privitorul putând descifra în icoană elemente de profunzime ale credinţei străvechi.
Artistul se descoperă pe sine prin creaţie, la fel şi copiii, în icoanele pe care le lucrează cu drag, se dăruiesc pe sine, oferind din bucuria, puritatea şi pacea lor sufletească, uimind prin simplitatea şi naturaleţea firii lor, fiind singurii care mai păstrează încă în ei, nevinovăţia şi iubirea curată, sădită în noi de la creaţia lumii.
Atraşi
de culoare şi de forme, copiii devin mici creatori de frumos, lucru ce le motivează efortul creator, sufletele lor vibrând la fiecare atingere a pensulei pe suportul icoanei. Emoţie, talent, muncă asiduă, dar şi bucurie, înălţare, meditaţie reprezintă elemente ale înfăptuirii icoanei.
Nu
ştim în ce măsura aceşti copii vor ajunge sau nu pictori cunoscuţi, dar cu siguranţă exerciţiul picturii pe sticla le-a îmbogăţit viaţa prin momentele de bucurie în urma creaţiei, prin elementele de tehnică privind îmbinarea culorilor şi a formei, care îi pot fi utile şi în alte momente practice ale vieţii.
Î
n lucrul cu copiii, la cercul de pictură, am fost surprinsă de dorinţa lor de a crea ceva frumos, de bucuria lor la vederea lucrului finalizat. Astfel, revin la ideea scrisă la început, că arta reprezintă un mijloc de exprimare, de modelare a sufletului spre ceea ce este frumos şi superior; un mijloc de trăire a bucuriei, în urma creaţiei.

Prin intermediul picturii, copiii învaţă simbolistica culorilor şi a elementelor tehnice specifice icoanei pe sticlă: însemnarea numelui sfântului prin litere chirilice, aureola sfântului redată prin auriu, veşmintele de o anumită culoare, în funcţie de simbolistica lor, precum şi tehnica de lucru în oglinda, specifică icoanei pe sticlă.

Ideea expozitiei de icoane pe sticlă: Din Suflet, cu Dragoste, Lumina, a plecat de la doamna Maria Grancea, care în colaborare cu Asociaţia Prietenii Avrigului şi a GAL- Ţara Oltului, a dorit să promoveze meşteşugul străvechi de zugrăvire a icoanei, practicat în toată zona Ţării Făgăraşului, sub forma cercurilor de pictura şcolare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu