PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

luni, 3 februarie 2014

Reflecție asupra metodei nonformale ”Biblioteca vie”

Codruța Plăiaș
Biblioteca “Lada de breaslă” din Biertan


Am ales din cursul de educație nonformală o metodă care se potrivește foarte bine într-o bibliotecă, așa-numita “Biblioteca vie”.

Este un lucru minunat ca alături de cărți, într-o bibliotecă să fie aduși oameni care au o poveste de spus; povestea vieții lor, în primul rând. Câte povești vor exista încă în lumea satului și câte vor fi fost spuse la șezătorile de odinioară!

Într-o lume în care oamenii comunică superficial și sub presiunea timpului ce nu mai lasă loc de profunzime, este binevenită vorba spusă cu tihnă și răgaz. Totuși, oamenii nu sunt cărți pe care să le deschidem oricând și oricum, ci se deschid singure atunci când au mediul propice și dispoziția necesară. Dacă forțăm deschiderea s-ar putea să distrugem cartea și să ne fie imposibil a o mai citi.

Fiecare dintre noi este o carte mai mult sau mai puțin interesantă, mai complexă sau mai simplistă, dispusă spre deschidere sau, dimpotrivă, tabu.

Cartea trăiește în timpul și în afara timpului când a fost scrisă. Așa și cartea vie cuprinde în ea trecut, prezent și viitor, subiectiv și obiectiv, un amalgam de trăiri și sentimente. O carte vie nu se poate citi superficial punctând doar lucrurile care prin ochii noștri sunt văzute ca importante. Să învățam ascultarea cu inima și trecerea dincolo de cuvinte.

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu