PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

duminică, 16 februarie 2014

Alt teatru, scena experimentală de teatru de la Sibiu

Asociația „Bridge Theatre” prezintă, în perioada 15 – 23 februarie, prima ediție a Festivalului „Alt Teatru” de la Sibiu.

Timp de 9 zile, orașul Sibiu devine scena de creație pentru o nouă formă experimentală de teatru. „Alt Teatru Festival” deschide o poartă culturală ce aduce în premieră la Sibiu artiști de pe două continente, într-un program ce reunește spectacole de teatru senzorial – labirint, pantomimă, teatru de păpuși, teatru tradițional chinezesc, ateliere și conferințe. Construit în jurul temei labirint, proiectul își propune să dezvolte o platformă multidisciplinară, în care tinerii sunt provocați să își dezvolte abilitățile creative și să își testeze limitele artistice într-un mediu ce promovează educația prin participare și redefinirea granițelor teatrului.
Conceptul de teatrul senzorial – labirint a apărut în anii ’90 și își are rădăcinile în Teatrul Suprimaților al lui Augusto Boal și în lucrările antropologului teatral Enrique Vargas. Această formă de teatru este conceptualizată de regizorul galez Iwan Brioc și se definește în mod special prin interacțiunea directă și constantă cu spectatorul. În timpul unei reprezentații de teatru labirint, spectatorul este personajul principal din poveste. 
Labirintul are dublu sens în această formă de teatru în care nu doar piesa propriu zisă se joacă într-un labirint, dar totodată cu parcurgerea fizică a traseului, spectatorul este provocat să experimenteze diverse stări emoționale care trasează un labirint interior, specific fiecărui participant. Deși conceptul a luat naștere în Țara Galilor, acesta a fost adoptat curând în țări precum Irlanda, Portugalia, Bulgaria, Danemarca și România, iar în ultimii 15 ani se bucură de recunoaștere și popularitate mondială. Primul spectacol profesionist de teatru labirint din România a avut loc în 2012, iar în urma acestui eveniment organizat în București s-a fondat prima comunitate de teatru senzorial – labirint din țară.
Workshop-ul de teatru senzorial labirint va fi  susținut de regizorul galez Iwan Brioc și echipa lui de actori din Italia, Africa de Sud, Portugalia, Bosnia și România, iar la finalul acestui atelier participanții vor prezenta un spectacol în datele de 22 și 23 februarie. Pe lângă atelierele susținute de Iwan Brioc, își vor mai aduce contribuția Song Shaofeng (co-directorul Institutului Confucius din Sibiu),  Dan Hândoreanu (regizor de teatru, pantomim și păpușar al Teatrului Gong din Sibiu), Ofelia Popii (actriță Teatrului Național din Sibiu) și Ayako Miyake (teatrolog și asistenta regizorului japonez Masahiro Yasuda).
Asociația „Bridge Theatre” formată din Constantin Podu, Alexandra Podu, Sebastian Dobrescu și Teodora Voineagu, organizeaza Alt teatru, Alt Festival, sprijiniți de Teatrul Național „Radu Stanca, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Librăria Humanitas „Constantin Noica”, WeltKultur, Confucius Institute ULBS și LOOT Studio. Sponsori: SC Electricom SA, SC Domiger SRL, AMBIENT


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu