PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

joi, 8 august 2013

Îmblânzirea răului


Borcanul cu povești de groază nu este singurul borcan de pe raftul bibliotecii din Marpod, oferta este generoasă și, fiind vorba de o bibliotecă publică, de tip enciclopedic.
Literatura horror există, iar faptul că aceste cărți sunt cele mai solicitate ne-a determinat să  realizăm un moment special, dedicat lor. Evenimentul nu a fost conceput pentru a picura groaza în sufletul și mintea ”celor mici”, ci pentru a prezenta un gen literar, pentru a explica rostul acestui tip de poveste, felul în care temerile profunde, inerente preadolescenței, iau conturul unor personaje negative, dar care sunt ”salvate”, într-o cheie de boltă în care Binele învinge răul.

Lectura este un gest inițiatic, de învățare și de dezvoltare personală, prin care se re-calibrează atribute și comportamente într-un sistem de valori unanim acceptat.
Aș fi de acord cu cele scrise în editorial dacă am fi inițiat o campanie amplă de promovare a unui singur gen de literatură sau al unei (sub)culturi, dar ținând cont că este prima acțiune dedicată acestui tip de poveste, în calitate de organizator reclam, tocmai, agresivitatea reacției la petrecerea timpului prin lectură, fie ea și fioroasă...
La Marpod, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu dezvoltă un program consacrat tuturor poveștilor lumii, în prima bibliotecă tematică din țară, ”Borcanul cu dulceață de povești”, care excelează prin curajul de a sparge monotonia în peisajul bibliotecilor publice.
Activitățile pilot desfășurate aici ne-au inspirat înființarea unui Ordin județean al copiilor povestitori care au pus deja pe hârtie primele texte pe tema: Spune-mi o poveste despre satul tău! Acest program a debutat în cadrul Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, urmând ca în ediția următoare să descoperim și mai mulți copii născuți cu harul cuvintelor, meșteri în povești dedicate tradițiilor locale, personajelor de poveste reale, viselor care prind contur și culoare după felul de-a fi al celor de aici.

Dacă am pune pe o balanță doar cele două acțiuni (a aceleiași echipe de organizatori) rezultatul ar fi evident în avantajul poveștilor tradiționale, care primesc, iată,  mai mult decât oricare alt domeniu de activitate, atenție, efort și resurse prin seria biblio-atelierelor de creație și comunicare. În egală măsură, nu ne putem izola de restul lumii și nici de ”moda” editorială, fapt pentru care avem ”curajul” să organizăm seri de lectură publică pe gustul și înțelesul unui public specializat.
Istoria literaturii pentru copii este plină de povești de ”groază”, chiar dacă ele nu poartă acest stigmat de marketing, nu mai departe de Legendele Olimpului, Frații Grimm sau povestirile lui Ion Creangă. Multe dintre poveștile tradiționale aflate în cuprinsul culegerilor pentru cei mici nu au fost create pentru aceștia, dar asta este deja o altă poveste, la care nu s-a (auto)sesizat niciun for al educației formale. Este dificil și cu adevărat periculos să trasezi granițe între ce e bine și e mai puțin bine, deoarece, se știe, verdictul este înșelător și permeabil. Din acest motiv, rolul educației (informale, non-formale) este de a crea fiecărui om în parte instrumente de evaluare a binelui și a răului, adică a celor două principii morale fundamentale care co-există de la începutul lumii și al poveștilor ei.  
Atunci când ai încredere că prin cunoașterea de sine sunt condamnați la somn veșnic toți ”monștrii”, nimic nu mai sperie pe nimeni!
Sper ca prin aceste rânduri să vă fi convins de faptul că lectura în spațiul oricărei biblioteci din lume are rol de leac, în cazul de față, de leac împotriva fricii.  


Florinela Anca Vasilescu
Departamentul Metodic. Comunicare. Programe al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu