PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

luni, 7 octombrie 2013

Cronica rezumativă a unei zile de Toamnă pe Valea Hârtibaciului

În acest sfârșit de săptămână, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a fost prezentă la Nocrich și la Marpod, cu două programe culturale anunțate în Agenda Zilele Culturale ale județului Sibiu, ediția de Toamnă pe Valea Hârtibaciului.

Prima oprire, la ora 11:00, a fost la Nocrich unde s-a desfășurat un nou biblioatelier cu tema ”Spune-mi o poveste despre satul tău” la care au participat puști din localitate, dar și un grup de copii din satul vecin,Vurpăr. Așadar, biblioteca a fost plină arhiplină, fapt care ne-a bucurat și ne-a determinat la o extensie de program și imaginație.


Marpodul a fost următoarea destinație. În biblioteca de aici, unde de aproape un an dezvoltăm proiectul pilot, Borcanul cu dulceață de povești, am pregătit un atelier cu totul și cu totul special, în care cei prezenți au învățat de la bunicile din Marpod și Ilimbav rostul ceaunelor preparatoare de magiun și al poveștilor cu tâlc de pe Valea Hârtibaciului.

Atelierul, numit Dulcețuri de Toamnă din Fructe și peste 1000 de cuvinte bolborosite, a expus în ritmul poveștilor, procesul de preparare a dulcețurilor, de la alesul fructelor din livada fermecată, până la legarea și etichetarea borcanelor. Parte din ele au pornit spre căsuțele celor prezenți, iar restul au rămas într-un recital demonstrativ pe polița specială din bibliotecă.





Așadar, sâmbătă după-amiază, am pus ceaunul pe focul cu lemne, iar cei de față s-au așezat în jurul lui, bolborosind povești despre felul în care se păstrează, în recipiente magice, rețeta fericirii compusă din lucruri simple și mereu aproape, cât la o aruncătură de lingură de lemn. Și, dacă tot a venit vorba de lingură de lemn, în rețeta atelierului am inclus o lingură uriașă cu care fiecare a (cel puțin odată, în ceaunul dogoritor cu arome de toamnă. Una din ”legile dulcețăreselor” (inventată la fața locului) este aceea că amintirile frumoase trebuie păstrate cum se cuvine, așa că, după etapa de degustare a produsului final, fiecare s-a semnat pe coada lingurii, ce-a fost pusă-n cui, la loc de cinste.


Un atelier interactiv, care a adus alături oameni care chiar dacă nu se cunoșteau între ei, au plecat de acolo prieteni și mult mai încrezători în talentele descoperite în materie de preparare a bunățurilor, culinare și sociale.

Prin tot ceea ce facem încercăm să demonstrăm că Biblioteca este un loc special și că fiecare eveniment creat în spațiul său oferă oportunități inedite, încă neștiute sau prea puțin conștientizate de publicul larg. Biblioteca, mai cu seama cea din comunitățile mici, este un loc ideal de întâlnire, de pus ”țara la cale”, de urzit planuri bune, aducătoare de spor și înțelegere.  

Mulțumim Primăriei și Consiliul local Marpod pentru susținerea acordată evenimentelor propuse de Biblioteca ASTRA, în mod special, dlor Sebastian Dotcoș, primar și Emil Brătilă, viceprimar. 


Florinela Anca Vasilescu
coordonator proiect


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu