PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

marți, 4 decembrie 2012

“Borcanul cu dulceaţă de poveşti” se deschide miercuri la Marpod



Biblioteca Judeţeană ASTRA şi Primăria Comunei Marpod, Judeţul Sibiu, deschid miercuri, 5 decembrie 2012, în ajun de Moş Nicolae, “Borcanul cu dulceaţă de poveşti”, prima bibliotecă publică din România ce are la bază un concept creativ menit să atragă publicul înspre instituţia lecturii – biblioteca.

Evenimentul de inaugurare a noii Biblioteci Publice sibiene este programat pentru ora 17:00, va avea loc în sediul bibliotecii – Marpod nr. 327 (clădirea Primăriei) și va prilejui totodată lansarea serviciului “Biblionet – Calculatoare cu internet pentru public”, serviciu oferit prin programul Biblionet, de către IREX România, serviciu în baza căruia noua bibliotecă va fi dotată cu echipamente IT.

La eveniment va participa, alături de oficialităţile din Marpod şi reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu şi Paul Baran – director de programe IREX România, prezenţă ce confirmă progresul înregistrat de Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu în implementarea programului de dezvoltare a bibliotecilor publice şi ce răsplăteşte totodată efortul depus de Primăria şi Consiliul Local Marpod în demersul deschiderii bibliotecii comunale, demers iniţiat de BJ ASTRA.

Ce presupune noul concept de bibliotecă publică?
Demersul deschiderii de noi biblioteci publice în Judeţul Sibiu, aparţine Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, iar ideea reinventării noţiunii de bibliotecă publică şi amenajarea acesteia după un concept predefinit, aparţin bibliotecarului metodist Florinela Anca Vasilescu. Biblioteca publică din Marpod, reamenajată în pivniţa primăriei din localitate, are la bază ideea creării unui spaţiu în care cărţile şi poveştile ce le conţine fiecare volum în parte, sunt principalele bunătăţi din cămară. La Marpod, borcanele din pivniţă sunt pline cu poveşti şi nu doar cu dulceţuri. Deşi amenajarea a presupus în mare parte restaurarea vechilor obiecte de mobilier, spaţiul, per ansamblul său, invită la poveste: întregul perete exterior este pictat în culori vii, iar intrarea în bibliotecă se face printr-un borcan supradimensionat.
Am pornit la drum cu intenția de a deschide cât mai multe biblioteci publice şi mai ales de a deschide o bibliotecă în locuri unde aceasta nu mai funcţiona sau nu a funcţionat niciodată. Ideea reinventării noţiunii de bibliotecă publică, a apărut atunci când ne-am dat seama că trebuie să transformăm această instituţie într-una atractivă pentru toată lumea şi mai ales pentru aceia care nu au păşit de mult pragul unui astfel de lăcaş. Aşa a apărut biblioteca din Marpod: din dorinţa noastră de a reîntoarce lumea spre cultură și comunicare și din înțelegerea importanței acestui obiectiv din partea autorităţile publice locale din comună.” Florinela Anca Vasilescu, Bibliotecar metodist Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu şi Coordonator județean Program Biblionet.

Peste 3000 de volume donate de sibieni pentru noua bibliotecă din Marpod
Campania “Cărţi de poveşti pentru ţinuturi de poveste”, derulată la Sibiu pe tot parcursul verii de către Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, a reuşit să aducă pe rafturile noii biblioteci concept din Marpod, peste 3000 de volume: cărţi de poveşti, beletristică, literatură din programa şcolară obligatorie, etc.
Campania de donație de carte pentru noua bibliotecă din comuna Marpod, Judeţul Sibiu, rămâne deschisă. Toţi cei care doresc să doneze cărţi noii biblioteci putând să o facă până la finele lunii decembrie 2012.


În proiectul de amenajare a noii biblioteci din Marpod au fost implicaţi exclusiv voluntari, echipa care a lucrat pentru acest proiect alături de Florinela Anca Vasilescu (coordonatorul şi iniţiatorul proiectului) şi Sebastian Toader Dotcoş (primarul Comunei Marpod)  numărând opt persoane.

Blogul bibliomarpod.blogspot.ro va oferi constant informaţii despre activitatea Bibliotecii Publice Marpod.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu şi Primăria Comunei Marpod, în parteneriat cu Fundaţia IREX Bucureşti şi Fundaţia Culturală Artex şi cu sprijinul editurii RAO.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu