PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

joi, 15 martie 2012

Gallimard


Eveniment: Expoziţia GALLIMARD – un siècle d’edition : 1911-2011
Organizator: Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu
Parteneri: Ambasada Franţei în România – Serviciul de Cooperare şi Acţiune Culturală, Institut Français Roumanie
Colaboratori: Lectorat de Français

Loc: Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, corp B, foaier – str. G. Bariţiu, nr. 7
Perioada: 15 martie – 21 martie 2012
Vernisaj: 15 martie 2012, la ora 17:00


Pentru a marca centenarul de la crearea editurii franceze Gallimard, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu vă invită la un tur de prezentare a unui secol de istorie intelectuală, călătorind în timp prin documentele celei mai prestigioase case de editură europene.
Gide, Claudel, Aragon, Breton, Malraux, Joyce, Faulkner, Saint-Exupery, Michaux, Sartre, Queneau, Pinter, Camus, Yourcera, Duras, Kerouac, Kundera și Tournier sunt doar câteva nume care au contribuit la istoria literaturii și a ideilor secolului XX, nume care compun, în fapt, catalogul de Editions Gallimard.
Între această editură și intelectualii români a existat de-a lungul timpului o colaborare benefică și fructuoasă. Dintre cei care au semnat contracte editoriale cu Gallimard amintim triada de aur: Ionesco, Cioran, Eliade, iar din prezent, pe Gabriela Adameșteanu și Horia Bădescu.
Publicul sibian este așteptat să descopere o selecție remarcabilă de manuscrise, ediții princeps, scrisori și fotografii în colaje vizuale atractive, însoțite de o expoziție de carte Gallimard, din colecțiile Bibliotecii ASTRA.

Editura a fost creația unui intelectual și colecționar de artă născut în 1881, Gaston Gallimard, care a avut parte de o viață lungă – a murit în 1975. Expoziția trasează parcursul acestui burghez boem care s-a format într-o perioadă cunoscută sub numele de ”la belle époque”, dar care a traversat apoi trei sferturi de secol tumultos, secolul al XX-lea, marcat printre altele de două războaie mondiale și de două forme teribile de totalitarism.
Editura Gallimard se laudă după un secol de existență cu 35 de premii Goncourt și cu publicarea a 36 de autori deținători ai premiului Nobel pentru literatură.
Editura, situată pe rue Sébastien Bottin, una din cle mai scurte străzi din Paris, primește în jur de 6000 de manuscrise pe an, pentru că numele ei are o rezonanță special și se identifică de fapt cu însăși literatura franceză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu