PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

marți, 3 februarie 2015

MEREU APROAPE DE RAFTUL DE CARTE

MEREU APROAPE DE RAFTUL DE CARTE - Campanie de promovare a cunoașterii prin Lectură și dezvoltarea colecțiilor de carte din bibliotecile sibiene, din mediul rural și urban mic

În primul trimestru al acestui an, 10.000 de volume, în valoare de 76.300 lei, vor completa colecțiile de carte a 19 biblioteci publice din județul Sibiu: Alămor, Biertan, Chirpăr, Copșa Mică, Cristian, Gura Rîului, Jina, Loamneș, Marpod, Moșna, Merghindeal, Micăsasa, Păuca, Rîu Sadului, Sadu, Săliște, Slimnic, Tălmaciu și Turnu Roșu. 18 biblioteci vor primi în dar un pachet de 550 de u.b. (unități de bibliotecă), cu 55 de titluri din literatura română modernă și contemporană, mai puțin Biblioteca din Loamneș, condiționată de spațiul său, care își va mări colecția cu doar 100 de volume.

Donația de carte, câștigată în urma unui grant aplicat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, este oferită de Fundația ”Mereu Aproape” din București. În cazul județului Sibiu, juriul a agreat formula propusă de BJ ASTRA, oferind un număr impresionant de volume, care va face, de acum înainte, obiectul unei Campanii autentice de promovare a cunoașterii prin Lectură și dezvoltarea colecțiilor de carte din bibliotecile sibiene, din mediul rural și urban mic, intitulată motivațional Mereu Aproape de Raftul de Carte.

În ultimi patru ani, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu prin departamentul Metodic. Comunicare. Programe a dublat numărul bibliotecilor publice din județ, într-un un demers susținut de implementarea proiectului Biblionet al fundației IREX București, dar, chiar dacă spațiile au fost primenite și adaptate noilor cerințe de servicii multimedia în biblioteci, colecția de carte nu a fost îmbunătățită decât prin donație publică, ceea ce nu reprezintă întotdeauna un avantaj: carte veche, depășită fizic și moral.
Absența cărților noi din rafturile bibliotecilor comunale și lipsa fondurilor necesare achiziției de carte din partea Primăriilor a fost principalul motiv pentru identificarea de programe care să susțină, în continuare, etapele procesului de reinventare a bibliotecilor mici de pe teritoriul județului Sibiu.
Resortul care a convins Fundația Mereu Aproape să fie aproape de bibliotecile sibiene a fost biblioatelierul de scriere creativă și arta de a spune povești, Spune-mi o poveste despre satul tău!, proiect care a demonstrat rostul cuvântului în promovarea tradițiilor locale prin intermediul copiilor povestitori, adevărați ambasadori ai comunităților în care aceștia trăiesc și învață.

Donația celor 10.000 de volume în spațiul bibliotecilor sibiene vine ca o răsplată pentru interesul acordat lecturii și educației non-formale din biblioteci, dar și ca o provocare pentru noi proiecte, utile și plăcute, totodată. În metaforă, aceste volume reprezintă prima picătură în oceanul nevoilor colecțiilor de carte din bibliotecile sibiene, al căror rost este creștea interioară a omului contemporan prin cunoașterea de sine și, mai apoi, prin cucerirea a tot ce este aprioric catalogat cu ”nu știu”, ”nu pot”, ”nu cred”.    
Mulțumim Fundației Mereu Aproape, atât pentru generozitatea de care a dat dovadă, cât  și pentru încrederea acordată instituției noastre.


Manager proiect: Florinela Anca Vasilescu 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu