PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

vineri, 20 februarie 2015

Bibliotecile schimbă vieți!

Campania Public Libraries 2020 de susținere a bibliotecilor publice din UE
Conferință de Presă - Biblioteca Națională a României
Comunicat

Ieri, 20 februarie 2015, Biblioteca Naţională a României a organizat  o conferinţă de presă în care s-a discutat despre rolul pe care îl au bibliotecile publice în dezvoltarea comunităţilor locale.
La acest eveniment a fost invitată să participe, alături de reprezentanţi ai Bibliotecii Naţionale, ai Ministerului  Culturii şi ai Programului Biblionet, doamna Renate Weber, membru al Parlamentului European.

Această iniţiativă a apărut ca urmare a dorinţei Bibliotecii Naţionale a României de a contribui la identificarea şi promovarea modelelor de bune practici în bibliotecile publice din România, dar şi a problemelor cu care acestea se confruntă, a metodelor de dezvoltare sustenabilă menite să ajute bibliotecile în efortul de a rămâne instituţii relevante pentru comunitate.

În acest sens, Biblioteca Națională a României s-a alăturat programului Public Libraries 2020, o iniţiativă de advocacy a Fundației  Reading & Writing la nivelul instituțiilor Uniunii Europene. Scopul iniţiativei  este acela de a sublinia importanţa bibliotecilor publice pentru îndeplinirea unora dintre obiectivele de dezvoltare pentru Europa 2020. Prin asigurarea accesului la informație și la dezvoltarea de abilități, bibliotecile publice sunt parteneri esențiali în a oferi egalitate de oportunități tuturor.  

Astfel, în perioada 17-18 februarie 2015, doamna  Renate Weber a fost invitată să viziteze două biblioteci din judeţul Sibiu - Biblioteca Orăşenească din Avrig şi Biblioteca Comunală din Marpod. Bibliotecile au dovedit încă o dată că îşi redefinesc rolul, devenind un actor esenţial în dezvoltarea comunităţii, un loc de întâlnire, un partener în educaţie, un promotor al culturii, păstrându-şi în acelaşi timp funcţia tradiţională de conservare a patrimoniului cultural local. 

”Zilele acestea am descoperit o lume spectaculoasă, oameni inimoşi şi foarte dedicați profesiei de bibliotecar. Am descoperit biblioteci mici, reinventate în centre comunitare pentru locuitorii lor de toate vârstele”, a declarat doamna Renate Weber. De asemenea, aceasta şi-a arătat entuziasmul faţă de iniţiativele bibliotecilor publice care au devenit liante între membrii de toate vârstele ai comunităţilor mici. „Constat o dată, şi încă o dată, că România profundă este mult mai frumoasă decât România care se vede la televizor”, a continuat doamna europarlamentar.

”Bibliotecile publice sunt parteneri serioşi şi implicaţi în activitatea comunităţilor în care-și desfășoară activitatea. Sperăm ca discuţiile despre bibliotecile publice şi despre rolul acestora să continue, să reuşim să punem bibliotecile pe agenda factorilor de decizie şi să ne reîntâlnim cu rezultate cât mai bune în scurt timp”, a declarat doamna Claudia Şerbănuţă, Manager interimar al Bibliotecii Naţionale a României.

Foto: Ioan Matei - Director, Ministerul Culturii, Renate Weber – europarlamentar, Paul Baran – Director IREX, Claudia Șerbănuță – Manager interimar al Bibliotecii Naționale a României

În România, bibliotecile publice contribuie la dezvoltarea comunităților locale pe care le servesc.
Din cele 2.853 de biblioteci publice din România, în urma programului Biblionet 2.283 sunt echipate cu computere și alte echipamente, precum și cu acces gratuit la Internet pentru public. 80% dintre ele se află în zonele rurale.
În ultimii 7 ani, 3.500 de bibliotecari au fost instruiți în folosirea computerului și în oferirea de servicii și asistență pentru utilizatorii din comunităţile  în care aceştia activează.
Mai mult de 2,8 milioane de români folosesc biblioteca publică și 1 milion dintre ei și-au exprimat interesul de a participa la cursuri gratuite de folosire a computerului, în cadrul bibliotecilor publice.
Începând cu anul 2010, peste 600.000 de români au folosit pentru prima dată internetul la biblioteca publică.
În 2012, 34% dintre utilizatorii serviciilor de acces gratuit la computere și Internet au fost ajutați să realizeze activități legate de căutarea unui loc de muncă în bibliotecă. 
În perioada 2011-2014, mai mult de 400 de biblioteci publice din comunități mici și mijlocii au ajutat 16.000 de fermieri să-și depună online cererile pentru subvențiile agricole. Acest lucru a adus mai mult de 205 milioane de dolari înapoi în comunități și în economia rurală locală. 
În ultimii 2 ani 25.000 de români au beneficiat de cursuri nonformale de educație financiară în cadrul bibliotecilor publice, urmare a unui parteneriat cu VISA Europe.

Biblioteca Națională a României este instituţia  de prim rang a culturii naţionale, care  administrează patrimoniul documentar naţional, fiind principala sursă documentară pentru cunoaşterea culturii şi a civilizaţiei româneşti.  Susține și încurajează parteneriatele în scopul dezvoltării sociale, culturale şi economice a ţării. Asigură accesul liber la colecţiile și serviciile sale, punând la dispoziție o infrastructură modernă pentru susținerea informării, studiului, cercetării și educației. Prin expoziții, publicații și evenimente contribuie la dezvoltarea culturii naționale, iar prin activitățile sale de promovare științifică, educațională și culturală la nivel naţional,   BIBLIOTECA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI are şi responsabilități metodologice şi de întărire a rolului bibliotecilor publice la nivelul comunităţilor locale.
Pentru mai multe informaţii despre Biblioteca Naţională, accesaţi www.bibnat.ro

Programul Biblionet a fost inițiat în anul 2009 ca urmare a unei finanțări de 26,9 milioane de dolari din partea Fundației Bill & Melinda Gates. Biblionet este un program național care își propune să faciliteze accesul la informație al publicului larg cu ajutorul tehnologiei și să creeze un sistem durabil de biblioteci publice în România. Din dorința de a reduce decalajul digital și de a ajuta cei peste 40% dintre locuitorii țării care nu au utilizat niciodată Internetul să se bucure de beneficiile economice și sociale ale accesului la informație, Biblionet a dotat cu calculatoare și alte echipamente 2300 de biblioteci publice, majoritatea în zone rurale și a instruit peste 3000 de bibliotecari care oferă servicii variate, de la e-administraţie, găsirea unui loc de muncă, informaţii din domeniul sănătăţii, servicii bancare şi de administrare online a afacerilor până la comunicarea cu rudele din străinătate.
Peste 600.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet într-o bibliotecă publică.
Pentru mai multe informații despre program, accesați: www.biblionet.ro

Public Libraries 2020 este o inițiativă de advocacy la nivelul instituțiilor Uniunii Europene a  Fundației olandeze Reading & Writing, pentru a arăta importanța bibliotecilor publice pentru îndeplinirea unora dintre obiectivele de dezvoltare pentru Europa 2020.  Crezul Fundației Reading&Writing este că alfabetizarea este o cerință de bază pentru o societate sănătoasă și durabilă. Prin asigurarea accesului la informație și la dezvoltarea de abilități, bibliotecile publice sunt parteneri esențiali în a oferi egalitate de oportunități tuturor. De aceea Reading & Writing Foundation lucrează în strânsă colaborare cu bibliotecile publice în ultimii 10 ani.

Pentru mai multe informații despre program, accesați: www.publiclibraries2020.eu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu