PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

vineri, 30 ianuarie 2015

e-Bibliotecar. Aptitudini pentru Bibliotecarul Modern

Bibliotecarii publici din județul Sibiu au oportunitatea de a-și dezvolta și certifica aptitudini de lucru în mediul informațional electronic. Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu se numără printre cele 10 biblioteci publice din țară în care se derulează proiectul e-Bibliotecar. Aptitudini pentru Bibliotecarul Modern organizat de ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România) în parteneriat cu ECDL România.


Bibliotecarii din toate bibliotecile publice din județul Sibiu (municipii, orașe, comune) pot solicita certificarea oficială a competențele digitale la standard internațional pentru profilul ECDL, reușind în acest fel să se înscrie în direcția de redefinire a bibliotecilor ca spații active care beneficiază de aria tehnologiilor digitale. La nivel național, proiectul este orientat spre dezvoltarea competențelor digitale pentru 1.000 de bibliotecari și personal auxiliar din bibliotecile publice din rețeaua ANBPR.
Certificatele ECDL se pot obține prin intermediul următoarelor instituții: Biblioteca Județeana Gheorghe Șincai Bihor, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila, Biblioteca Județeană Octavian Goga Cluj, Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu Dâmbovița, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristița Aman Dolj, Biblioteca Județeană Ștefan Bănulescu Ialomița, Biblioteca Județeană Ioniță Scipione Bădescu Sălaj, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Departamentul Operațional ANBPR. 

În urma unei analize interne ANBPR au fost agreate 3 niveluri de competență IT accesibile atât personalului de specialitate, cât  și celui auxiliar din bibliotecile publice.
Nevoia actuală de informație și creșterea gradului de utilizare a tehnologiei schimbă substanțial modelul tradițional al serviciilor bibliotecii publice. În prezent, bibliotecile sunt informaționale complexe, centre de educație permanente. Prin dezvoltarea competențelor personalului de bibliotecă în utilizarea mijloacelor IT&C, ANBPR si ECDL ROMÂNIA contribuie la diversificarea și modernizarea ofertei de servicii adresate publicului larg și la repoziționarea bibliotecarilor în relația cu utilizatorii.
În baza parteneriatului ANBPR — ECDL  ROMÂNIA, bibliotecile publice agreate în acest proiect au acces și la alte forme de colaborare în domeniul educației și certificărilor, cu beneficii pe termen lung.
Evoluția și integrarea rapidă a tehnologiei digitale își lasă amprentă și pe nevoile actuale ale comunității în interacțiunea cu spațiul bibliotecii publice, iar aceasta, prin diversificarea serviciilor disponibile la nivelul instituției, poate veni în întâmpinarea cerințelor actuale de informație și comunicare.

Competențele digitale la standard certificat internațional sunt instrumentul real pentru mijlocirea unei activități eficiente a bibliotecarului public la nivel intern, dar în special în relație cu publicul larg. Certificarea ECDL oferă deținătorului său o bază standard de cunoștințe IT necesară în noua societate informațională ce se află în continuă dezvoltare.

ECDL ROMÂNIA                                                                                                                                     Permisul european de conducere a computerului (ECDL — European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunoscut la nivel internațional în 150 de țări și numără până în prezent 13 milioane de persoane înregistrate în program.
În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).
ECDL ROMÂNIA este Operatorul Național al licenței ECDL în România, cu o rețea de peste 700 de centre de instruire și testare acreditate pe întreg teritoriul țării.


Pentru mai multe informații accesați www.ecdl.ro sau www.ecdl.org.
Detalii și înscrieri:
la Secretariatul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, str. George Barițiu nr. 7, telefon 0269 210551




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu