PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

luni, 4 aprilie 2011

Autismul și Societatea: dezbatere publică

Marți, 5 aprilie 2011, la ora 17:00, în foaierul Bibliotecii (corp B) va avea loc o dezbatere publică pe tema Autismul și Societatea. Cum înțelegem, cum ajutăm? organizată de Fundația ”Un copil, o speranță” Sibiu, în colaborare cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Departamentul Comunicare-Marketing-Programe. Invitați: Elena Miruna Tudorache - Fundația UCOS Sibiu, Delia Stoicescu - Inspectoratul Școlar Sibiu, Sanda Barb - Spitalul de Psihiatrie Sibiu, Mariana Deleanu - Serviciul Public de Asistență Socială și Constantin Necula - Mitropolia Ardealului. Moderator: Mihai Copăceanu, psiholog.


Eveniment desfășurat cu prilejul zilei de 2 aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.


Autismul nu mai reprezintă un ”caz izolat”, acest tip de tulburare ce afectează dezvoltarea atinge nu mai puțin de un copil din 1000. Nimeni nu este pregătit cu adevărat pentru așa ceva, iar marea majoritate a familiilor cu un autist se găsește descumpănită nu doar în fața unor explicații medicale ambigue, dar și de lipsa de interes a societății față de o problemă care se amplifică. Autismul se poate manifesta în diferite moduri, de aici si complexitatea sa: de la dificultăți în stabilirea relațiilor sociale și dificultăți de comunicare, la întârzierea limbajului și probleme de comportament.


De asemenea, acestor indicatori li se pot adăuga deficitul intelectual, bolile genetice și epilepsia. Este o afecțiune paradoxală, atribut confirmat inclusiv de lipsa unei cauze unice care să conducă la declanșarea ei. Manifestarea autismului și atitudinea generală a societății față de categoriile speciale ale ei complică și mai mult integrarea copiilor cu autism în comunitate, în realitate fiind foarte puține locuri pentru primirea acestora. Lipsesc studiile și statisticile pentru a le evalua nevoile, lipsesc fondurile, lipsește interesul…


Anul acesta, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu își propune să inițieze, împreună cu Fundația UCOS Sibiu, un program-pilot de biblioterapie pentru această categorie aparte de oameni, autiștii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu