PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

joi, 14 aprilie 2011

Participare românească la Conferința pe tema inovației în bibliotecă






Târgul de inovații în bibliotecă și e-governance



Kiev, 11 aprilie 2011



Bibliomist-ul ucrainian, echivalentul programului Biblionet din țara noastră, a reușit să aducă laolaltă mai mult de 450 de bibliotecari şi oficiali guvernamentali din întreaga Ucraina pe 11 aprilie, în cadrul unei Conferințe dedicată inovațiilor în bibliotecă și e-governance.



Evenimentul și-a propus să creeze un mediu în care bibliotecarii pot împărtăşi experienţele despre serviciile inovatoare pe care le oferă, prezentând într-o formulă interactivă, guvernului şi publicului larg, modul în care bibliotecile ajută la îmbunătățirea vieții în fiecare tip de comunitate.
Organizatorii au inclus o expoziție cu 50 de standuri ale bibliotecilor publice care au avut astfel posibilitatea să prezinte serviciile lor inovatoare, precum şi organizaţiile care oferă servicii pentru biblioteci, editori de resurse electronice şi firmele din domeniul tehnologiilor.



În cadrul expozitiei, un juriu format din oficiali guvernamentali a selectat cele mai inedite servicii. Vizitatorii, la rândul lor, au avut și ei şansa de a vota standul preferat, în vederea acordării premiului ”People's Choice".


Împreună cu expunerea, târgul a oferit o serie de prezentări, panouri şi training-uri. Tematica sesiunilor a inclus: Bibliotecile, Centre comunitare; Biblioteci şi strategii de cooperare cu Guvernul; Oportunităţi de finanţare şi de parteneriat pentru biblioteci; Surse electronice de informare guvernamentală; Ministerul Educaţiei - Prezentarea sistemuuil electronic de admitere în universităţi; Biblioteca de informare noi şi Outreach Canale; Web 2.0 şi utilizarea în biblioteci; Biblioteca Outreach: Relația cu mass-media; Cărțile electronice, o resursă în Bibliotecă; şi Biblioteca Inovatii Next Door: experiențele din Polonia, România şi Lituania.


Evenimentul a fost deschis de către prim-ministrul ucrainean Mykola Azarov, ministrul Culturii Mykhailo Kulyniak, Director al Global Bill şi Melinda Gates Foundation iniţiativa privind Bibliotecile Deborah Jacobs şi Preşedintele IREX W. Pearson Robert. Co-organizatori ai manifestării au fost Asociația Bibliotecilor din Ucraina, Ministerul Ucrainean al Culturii, Secţia Afaceri Publice a Ambasadei SUA şi Programul de dezvoltare parlamentară.


Bibliomist s-a bucurat și de prezența delegaţiilor internaţionale de bibliotecari şi personal Global Libraries din Polonia, România şi Lituania.
Din partea României au participat Paul-Andre Baran, Luminița Petrescu, Monica Grecu, Paul Pînzariu, Daniel Pop și Andrei Bogdan Anichiforesei, din partea Fundației IREX București, precum și Florinela Anca Vasilescu și Onuc Nemeș Vintilă, din partea Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Coordonatorii de program Biblionet, Florinela Anca Vasilescu, Daniel Pop și Andrei Bogdan Anichiforesei au susținut în cadrul unei sesiuni dedicate serviciilor inovatoare de succes, trei conferințe cu activitățile reprezentative bibliotecilor publice de la noi din țară. Moderator: Megan Volk Unangst, Bibliomist Sr. Program Manager.

”Târgul de inovații în bibliotecă și e-governance”, organizat într-o formulă condensată ca informație, public, timp și spațiu a reușit să ofere bibliotecarilor posibilitatea de a se informa asupra unor servicii noi, care sunt déjà puse în practică de către colegii lor, precum și asupra resurselor de e-guvernare care pot fi accesate de utilizatorii bibliotecilor. De asemenea, Târgul a reprezentat o oportunitate pentru a evidentia în fața reprezentaților guvernului și publicului, procesul de modernizare continuă a bibliotecilor din Ucraina, precum și valoarea accesului cetățenior la internet și la informația din surse guvernamentale, pe care o pot găsi gratuit în bibliotecile publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu