PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

marți, 26 iunie 2012

Indiferent de anotimp, la Sibiu se poartă Biblioteca


Pentru prima dată o bibliotecă publică din România este scena unui spectacol de modă.

Timp de două zile, cu ocazia Feeric Fashion Days - Baroque 5, ajuns la a V-a ediție, sălile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se vor anima, în ton cu ultimele tendințe în materie de modă. Publicul este așteptat să redescopere noi valențe ale bibliotecii, oportunități inedite de petrecere a timpului liber și identificarea de noi standarde culturale, în conformitate cu ritmul contemporan al lumii.
Prima zi dedicată modei, joi, 28 iunie, ora 21:00, aduce prezentarea colecției Heaven Inside, toamnă/iarnă 2012 a Simonei Semen în sediul istoric al Bibliotecii (corp A).

Seara continuă, la fel ca și povestea feerică a artiștilor prezenți, de astă dată în palatul modern (Sala de lectură, et. V, corp B), la ora 22:00, cu o expoziție de fotografie, marca Sebastian Marcovici, care aduce celor interesați de acest gen de fotografie, flash-uri din edițiile trecute ale FFD, un eveniment care se încăpățânează să existe, fără să țină seama de obstacole. Tema expoziției va putea fi analizată și ulterior, în cadrul cocktailului oferit de organizatori pe terasa Bibliotecii.

Și pentru că, indiferent de anotimp sau capricii, la Biblioteca ASTRA se poartă lectura, ca gest clasic și de bonton, în cadrul aceluiași eveniment am propus o lansare de carte concept, un spectacol dedicat cărții Mirabila scenă, și autoarei acesteia, doamna Doina Moga, un nume de referință în lumea criticilor muzicali și ai artei spectacolului.
Sâmbătă, 30 iunie, începând cu ora 13:00, Sala Festivă a Bibliotecii (corp A) va fi scena unui regal al cuvintelor prin lectura poate a celor mai frumoase amintiri care compun o viață dedicată performanței artistice. Ideile și cuvintele rostite, vor fi preluate de un grup de balerini ai Teatrului de Balet Sibiu care le vor traduce în gest și grație, într-un alt tip de comunicare, efemerid, perfect și fără echivoc.
Așadar, o lansare de carte inedită dedicată tuturor sibienilor pasionați de cuvânt, muzică și coregrafie.

Și pentru a stârni furtuna curiozității, iar apoi dorința de a fi prezent la evenimentul de la Bibliotecă, iată câteva cuvinte despre colecția Heaven Inside, toamnă/iarnă 2012, semnată Simona Semen:

Dorinţa obsesivă a omului de a regăsi paradisul pierdut se traduce prin zbuciumul şi căutarea permanentă a stării originare de linişte interioară. Redescoperirea propriei spiritualităţi impune renunţarea voită la lumea exterioară. Creată în jurul ideii de metamorfoză, colecţia asociază atmosferei sumbre şi gotice a filmului Corbul elemente austere de monahism. Corbul este prin excelenţă simbol al singurătăţii, al izolării voite a celui care s-a decis să trăiască pe un plan superior. Pasăre psihopompă, descoperitor al tainelor întunecimilor, corbul este, paradoxal, şi simbol al speranţei, şi mesager divin.

Siluetele dramatice, monahale, se definesc prin principiul contrastelor pozitive : transparenţă – opacitate, lucios – mat, fluiditate – rigiditate, decupaje – ermetisme.
Negrul  – mat sau strălucitor, culoarea renunţării la deşertăciunea lumii, dominantă în colecţie – devine sinteză a tuturor culorilor. Neaparţinând acestei lumi, albastrul, cea mai pură şi imaterială dintre culori, aduce cu sine rezolvarea contradicţiilor şi alternanţelor care ritmează colecţia accentuată de roşu închis, feminin, nocturn şi tainic, reprezentând nu expresia, ci misterul vieţii.

Sumă a răzvrătirilor şi căutărilor interioare, colecţia Heaven Inside, se conturează prin prisma personalităţii controversate şi excentrice a marchizei Luisa Casati – personaj ambivalent, care pendulează între un echilibru dinamic, reactiv şi un echilibru monahal.

Încălţăminte : IlPasso

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu