PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

marți, 19 iunie 2012

Ce sunt, cum se fac și unde se găsesc Benzile Desenate?


Aparuta pentru prima data în 1827 sub creionul lui Rodolphe Töpffer, banda desenata sau BD (bede în limba franceza), trebuie si astazi sa dovedeasca ca merita sa fie calificata drept arta.
Intr-adevar, începând cu anii ’60, banda desenata este considerata a fiind “a noua arta”: arta a dialogului, a imaginii, a desenului însotit de text. Ea a fost mult timp devalorizata în favoarea romanului, mai ales din cauza lipsei unui discurs critic.
Perioada 1959-1989, cea în care a aparut în Franta legendara revista “Pilote”, reprezinta pentru multi “cei 30 de ani gloriosi ai benzii desenate”.

Paradoxal, banda desenata a ajuns în România pe filiera austriaca, nu franceza, iar supereroii din prima perioada a BD-ului romanesc nu seamana deloc cu cei din Franta sau SUA. Ea este mai degraba o continuare în imagine însotita de text a unor personaje populare precum Pacala.

Dorind ca aceasta “a noua arta” sa fie dezvaluita publicului sibian, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu si Asociatia de prietenie “Ille et Vilaine – Sibiu” va invita în data de joi, 21 iunie 2012, de la ora 10:30 în foaierul bibliotecii (corp B) sa aflati ce sunt, unde le gasim si cum se fac benzile desenate.
Cu aceasta ocazie va fi prezentata o expozitie de benzi desenate si o carte a carei actiune se desfasoara în Sibiu. Organizatorii vor anima, de asemenea, un atelier de benzi desenate destinat celor mai mici cititori, posibili creatori BD.

Vă așteptăm!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu