PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

joi, 29 septembrie 2011

Cu ASTRA spre astre: observație astronomică și astrologie vizuală de Noaptea Bibliotecilor

Un alt invitat special la Noaptea Bibliotecii ASTRA Sibiu este dl. Cosmin Tomescu, președintele ASAE București, prin intermediul căruia sibienii pot explora bolta cerească de pe Terasa Bibliotecii ASTRA (et. V, Corp B) într-o incursiune în astronomie și astrologie vizuală. Telescopul și soft-urile speciale vor dezvălui parte din tainele nopților cu stele. ">Și, pentru a pregăti atmosfera de studiu ce va începe sâmbătă seara, la ora 18:00 și se va închide a doua zi, la ora 04:00, iată câteva din ideile pe care dl. Tomescu își va construi discursul în conferință interactivă de tip ”maraton”:

”În real, imaginarul există și mereu uităm asta. Moștenim o viziune a imaginarului și o subscriem ideii de ireal sau imposibil ce ne limitează acțiunile și definește obsesia ce devine a noastră prin neîncredere sau credința în imposibil.

Imaginăm constelații de mii de ani și munca nu se referă la a le redefini continuu, ci la a înțelege motorul ce pune în mișcare această viziune.

Observarea realului naște imagini ce se impregnează adânc în inconștientul colectiv și erup prin mituri, credințe ce influențează în plan real modul în care percepem lumea și acționăm în acord cu percepția noastră.

Nu mai percepem cerul, ci doar imaginile stocate în mituri. Astrologia vizuală și astronomia observaționala ne readuc în poziția creatorului de mit și ne ajută să redăm dimensiunea cosmică a Destinului ce ne leagă de această lume.

Este important să observăm, să înțelegem și să ne redefinim legătura cu cerul dincolo de credințe și mituri, să acceptăm imaginarul, constelațiile observate și definite de strămoși.

Zodiacul este compus din stele, puncte vii măsurate arhetipal în constelații, ce compun Marele Om, a cărui inima bate în acord cu trecerea aparentă a Soarelui nostru prin constelații.

Stelele răsar și apun, culminează și ating abisul, pentru a poziționa Omul Cosmic în raport cu fiecare dintre noi și spre a prevesti bunăvoința Cerului către o stare de spirit sau alta. Viața devine compusă din stări sau momente, iar tot ceea ce percepem drept fatalitate este în fapt dezacord, lipsa de acceptare sau neputința de a conștientiza faptul că trăim un mit.

Observarea și înțelegerea Cerului ne va ajuta să ne privim în oglinda cu detașare, abandonând propriile emoții către liniște și împăcare.”

Zilele Culturii Slovace în România

Stimate Doamne, Stimați Domni,

Ambasada Republicii Slovace în București sub patronatul Ministerului Culturii al Republicii Slovace și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național al României, în colaborare cu Biblioteca ASTRA din Sibiu, are onoarea să vă invite cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la trecerea în neființă a compozitorului slovac Jan Levoslav Bela care a trăit și compus timp de 40 de ani în Sibiu și cu ocazia Zilelor Culturii Slovace în România, la concertul Cvartetului Moyzes, care va avea lor în data de 6 octombrie 2011, la ora 18:00; în Sala de Lectură a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (et. V, Corp B).
Cvartetul va interpreta piese compuse de Jan Levoslav Bela.
La concert va participa din partea Ministerului Culturii al Republicii Slovace, doamna Secretar de Stat, Natalia Cehlarikova.

BOOKBYTE sustine o conferinta la Sibiu cu ocazia manifestarii “Noaptea Bibliotecilor"


BOOKbyte.ro - Libraria Digitala va sustine o conferinta despre evolutia cartilor de la manuscris la ebook si avantajele utilizarii cartilor digitale in zilele noastre, cu ocazia manifestarii culturale “Noaptea Bibliotecilor” ce se va desfasura in perioada 1-2 octombrie la nivel national.

Evenimentul se va desfasura la Biblioteca Judeteana Astra SIBIU cu incepere de la ora 20.45.

“Consideram ca Noaptea Bibliotecilor este un eveniment care aduce ceva nou pentru iubitorii de carti din Romania si astfel, o ocazie excelenta de a explica ce inseamna de fapt cartea electronica. Vom fi prezenti la Sibiu unde vom sustine o conferinta in care vom prezenta avantajele utilizarii cartilor electronice in zilele noastre. Cartile reprezinta mai mult decat niste pagini tiparite si legate intr-o coperta frumos colorata; cartile reprezinta mesajul, cuvantul, ideea ce se vrea a fi transmisa si acest lucru se poate face in diverse forme: manuscris, carte tiparita, audiobook si bineinteles ebook”, a declarat Radu Apostoae – Manager General Bookbyte.

“Pe langa conferinta pe care o vom sustine si la care participantii vor avea parte de o serie de surprize, vom avea si un stand unde vizitatorii vor putea testa gratuit dispozitivele electronice pentru citirea de ebook”, a adaugat Radu Apostoae.

Noaptea Bibliotecilor din Sibiu este primul eveniment important al acestei toamne la care BOOKbyte isi anunta prezenta, urmand in luna octombrie Targul International de Carte de la Frankfurt si alte evenimente in care Bookbyte va prezenta noile oferte pentru edituri si pentru scriitorii independenti.

http://www.comunicatedepresa.ro/bookbyte-srl/bookbyte-sustine-o-conferinta-la-sibiu-cu-ocazia-manifestarii-noaptea-bibliotecilor/


miercuri, 28 septembrie 2011

Zoltan Andras la Biblioteca ASTRA de cu Noaptea Bibliotecilor



Cuvântul mort și Cuvântul viu este titlul conferinței dlui Zoltan Andras, care va fi prezent la Noaptea Bibliotecii ASTRA Sibiu. Cei care doresc să descopere atributul de filolog al lui Zoli, sunt așteptați sâmbătă, 1 octombrie 2011, la ora 19:00, în Foaierul Bibliotecii (Corp B).

Cunoscutul lider al formației Sarmalele Reci va prezenta rolul cuvântului în viața noastră de zi cu zi, conturând prin rostire cele două fațete complementare ale lumii: iubirea și ura, adevărul și minciuna, viața și moartea.

Conferința se adresează publicului larg, interesat de puterea primordială a Cuvântului.

și dacă nu ar mai fi niciun cuvânt? : http://www.youtube.com/watch?v=VNHAraZeZmA


Vă așteptăm!

marți, 27 septembrie 2011

Noaptea Bibliotecilor - Editia I


Sibieni!

Știți voi ce-nseamnă musai?

Biblioteca Județeană Astra Sibiui vă invită la Noaptea Bibliotecilor. Un eveniment la scară națională prezent și la Sibiu: din 1 octombrie, ora 18:00 până în 2 octombrie, ora 4:00 dimineața.

Ori, dacă prima bibliotecă a românilor din Transilvania se deschide o noapte-ntreagă numai pentru voi, atunci e musai să fiți acolo!

De la manuscris la e-book, pornește cu Astra spre astre!

Iar la final, cu bucurie, în loc de artificii, toate
restanțele voastre se-anulează!

Organizatori: Biblioteca Județeană Astra Sibiu și Artex.
Sponsori: Hotel Ibis Sibiu, Crama Sibiană și Onyx.

Parteneri: BOOKBiteRO

Parteneri media: Magic FM, Zile și Nopți, Turnul Sfatului, Tribuna, Rondul de Sibiu, Profil Cultural, Pulsul Sibian, Sibiu.net, Colibri Studio si blogerii Brylu.ro și cacofonica.ro


În Noaptea Bibliotecilor sibienii învață taina hârtiei și a vechilor cerneluri


În Noaptea albă a Bibliotecilor, la Biblioteca ASTRA se înființează ad-doc (anume pentru acest scop) un Atelier de Carte, de facere de hârtie manuală. O idee se continuă cu o alta, o mână vine în ajutorul celeilalte și primele hârtii vor începe să apară, născute din vegetale sau renăscute din surorile lor reciclate. Cu respect, cu răbdare și cu bucuria mețeriașului Răzvan Supuran din Ordinul Manufacturierilor din România, București.





Cei interesați de rețete vechi de hârtie și cerneluri sunt așteptați în ziua lui 1 octombrie 2011, între orele 18:00-04:00, în Foaierul Bibliotecii (corp B).

Despre meșterul faur, Răzvan Supuran, doar câteva cuvinte:

http://www.lumebuna.ro/2010/03/20/razvan-supuran-magicianul-hartiei/

joi, 15 septembrie 2011

Platforma Editorială Sibiană

Pentru Noaptea Bibliotecilor, eveniment organizat de Asociația EXCEDO în parteneriat cu ANBPR și Asociația Marketer Club în noaptea de 1-2 2011, între orele 18:00-4:00, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu pregătește pentru publicul sibian peste 30 de manifestări pe parcursul celor 10 ore de sfidare a somnului… rațiunii.

Una dintre acestea va fi dedicată tuturor editorilor sibieni, care sunt așteptați în formula unui târg de carte și ofertă editorială, dar și la o masă rotundă la care să se contureze prima Platformă Editorială Sibiană. Întâlnirea propusă pentru ora 20:00 (Sala de Consiliu, et. I, Corp B) îl va avea ca moderator pe dl. Silviu Borș, directorul BJ ASTRA Sibiu.

Obiectivul Platformei Editoriale Sibiene se dorește a fi promovarea culturii scrise și identificarea de strategii culturale pentru îmbunătățirea serviciilor în bibliotecile publice din județul Sibiu.

marți, 13 septembrie 2011

INTERNATIONAL METEOR CONFERENCE 2011 la Biblioteca ASTRA Sibiu

NASA vine la evenimentul astronomic mondial de la Sibiu

Sibiu, Romania, 15-18 septembrie

Ediția a 30-a

Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), va organiza la Sibiu în perioada 15-18 septembrie 2011 ediția a 30-a a Conferinței Internaționale de Meteori – IMC 2011, eveniment anual al Organizației Internaționale de Meteori (IMO).

La acest un congres internațional important pentru comunitatea științifică și în care se fac și comunicări cu impact pentru publicul larg, participă astronomi amatori și profesioniști din toată lumea, agenții spațiale și centre de cercetare, observatoare astronomice și universități. Se vor organiza și acțiuni destinate publicului.

International Meteor Conference (IMC) este evenimentul mondial al anului în domeniul astronomiei de meteori. Acesta se organizează în fiecare an în altă țară, conform hotărârii Consiliului de Conducere al IMO care analizează candidaturile depuse.

Prima conferință a fost organizată în anul 1979 în Germania (conferința nu s-a ținut în anii 1981, 1984 și 1987), iar ultima în anul 2010 în Irlanda de Nord. Un istoric al conferințelor IMO se găsește pe site-ul IMO la adresa http://imo.net/imo/imc/history.

România a câștigat candidatura pentru ediția aniversară IMC 2011 printr-o competiție internațională, organizator fiind desemnată Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), care a depus și susținut candidatura României.

La IMC 2011 participă reprezentanți de la NASA, Agenția Spațială Europeană, IMO, Uniunea Astronomică Internațională, Organizația Mondială „Astronomi Fără Frontiere”, Observatorul European de Sud, German Aerospace Center, Observatorul Astronomic Național al Japoniei, Institutul de Mecanică Cerească și Calcul de Efemeride Paris, Academia de Știință și Tehnologie din Nepal s.a.

Printre participanții de marcă se numără: William Cooke – NASA Meteoroid Environments Office, Rhiannon Blaauw – NASA Marshall Space Flight Center, Linda Parker – NASA Enterprise Directory, Detlef Koschny – cercetător la Agenția Spațială Europeană, Paul Roggemans – fondator IMO și IMC, David Asher și Jeremie Vaubaillon – cei mai mari predictori din lume a activității curenților de meteori.

Lucrările conferinței se desfășoară pe sesiuni cu tematică axată pe analiza rezultatelor observaționale asupra curenților de meteori, dinamica fluxului curenților de meteoroizi în spațiu, predicții privind apariția „ploilor” de „stele căzătoare”, influența curenților de meteoroizi asupra zborurilor spațiale, asteroizi și comete ca surse generatoare de meteori, cratere de impact pe Terra, software și reducere de date.

Vor fi susținute și o sesiune de postere și una de prezentări video.

Programul conferinței:

- Primăria Sibiu – Recepția de bun venit, joi, 15 septembrie, ora 18:30.

- Sala de conferințe a Bibliotecii ASTRA – Deschidere și lucrările conferinței, 15-18 septembrie

- Sala de conferințe a Bibliotecii ASTRA – Conferința de presă, vineri, 16 septembrie, orele 11:00-11:30

- Sala Paris-Eiffel, hotel Continental Forum Sibiu – Închiderea conferinței

Excursii și workshop-uri în afara spațiului dedicat comunicărilor științifice:

- Radio Meteor Workshop – Casa Corpului Didactic Sibiu, 14-15 septembrie

- Meteor Orbit Workshop – Casa Corpului Didactic Sibiu, 14-15 septembrie

- Astropoetry Show (spectacol de astropoezie și arte astronomice) – Sala de festivități a Bibliotecii ASTRA, (corp A), 17 septembrie, ora 21:00

- Excursie Transfăgărășan - Bâlea Lac, 17 septembrie

- Expozitie de astrofotografie deschisa publicului – Sala de expoziție a Bibliotecii ASTRA (Foaier, Corp B), 15 septembrie – 1 octombrie

- Observați astronomice prin telescop pentru public, Piața Mare Sibiu, 14-17 septembrie, orele 20:00-22:00

La acțiunile destinate publicului accesul este gratuit.

Partenerii evenimentului sunt:

Primăria Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Casa Corpului Didactic Sibiu, Continental Forum Sibiu, Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița, Sorry Copy Center Sibiu, Metropolis Sibiu, Ursus.

Parteneri Media:

ȘTIINȚĂ & TEHNICĂ, TVR INFO, Europa FM, Eveniment TV, Columna TV

Partener de specialitate: ROSA – Agenția Spațiala Română

Participarea românească la eveniment este finanțată de Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret.

Adresa web: www.imo.net/imc2011

miercuri, 7 septembrie 2011

Zilele Antropologiei Românești


Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – Astra, Facultatea de Istorie și Patrimoniu ”Nicolae Lupu”, Complexul Muzeal Național ASTRA, Biblioteca Județeană ASTRA și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Cindrelul ”, organizează la Sibiu, în zilele de 8-10 septembrie 2011, ediția a XVIII-a a sesiunii științifice Zilele Antropologiei Românești

Tema generală a a acestei ediții, ”Trupul și Sufletul - evoluție și simbol”, va fi tratată pe mai multe secțiuni: Istorie - Arheologie - Antropologie fizică, Litere & Arte și Antropologie culturală de un grup 38 de cercetători români din întreaga țară.


din program:

- Re-întruparea în scene din zorile civilizației neolitice - Alexandra Comșa, București

- Trupul și sufletul în folclorul românesc – Amalia Pavelescu, Sibiu

- Râsul și plânsul ritual – Varvara Buzilă, Chișinău

- Corp și carte. Pentru o antropologie a lecturii – Alexandru Ofrim, București

- Coduri și semne ale ființei umane. Matematici corporale – Gabriela Mariana Luca, Timișoara