PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

marți, 13 septembrie 2011

INTERNATIONAL METEOR CONFERENCE 2011 la Biblioteca ASTRA Sibiu

NASA vine la evenimentul astronomic mondial de la Sibiu

Sibiu, Romania, 15-18 septembrie

Ediția a 30-a

Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), va organiza la Sibiu în perioada 15-18 septembrie 2011 ediția a 30-a a Conferinței Internaționale de Meteori – IMC 2011, eveniment anual al Organizației Internaționale de Meteori (IMO).

La acest un congres internațional important pentru comunitatea științifică și în care se fac și comunicări cu impact pentru publicul larg, participă astronomi amatori și profesioniști din toată lumea, agenții spațiale și centre de cercetare, observatoare astronomice și universități. Se vor organiza și acțiuni destinate publicului.

International Meteor Conference (IMC) este evenimentul mondial al anului în domeniul astronomiei de meteori. Acesta se organizează în fiecare an în altă țară, conform hotărârii Consiliului de Conducere al IMO care analizează candidaturile depuse.

Prima conferință a fost organizată în anul 1979 în Germania (conferința nu s-a ținut în anii 1981, 1984 și 1987), iar ultima în anul 2010 în Irlanda de Nord. Un istoric al conferințelor IMO se găsește pe site-ul IMO la adresa http://imo.net/imo/imc/history.

România a câștigat candidatura pentru ediția aniversară IMC 2011 printr-o competiție internațională, organizator fiind desemnată Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), care a depus și susținut candidatura României.

La IMC 2011 participă reprezentanți de la NASA, Agenția Spațială Europeană, IMO, Uniunea Astronomică Internațională, Organizația Mondială „Astronomi Fără Frontiere”, Observatorul European de Sud, German Aerospace Center, Observatorul Astronomic Național al Japoniei, Institutul de Mecanică Cerească și Calcul de Efemeride Paris, Academia de Știință și Tehnologie din Nepal s.a.

Printre participanții de marcă se numără: William Cooke – NASA Meteoroid Environments Office, Rhiannon Blaauw – NASA Marshall Space Flight Center, Linda Parker – NASA Enterprise Directory, Detlef Koschny – cercetător la Agenția Spațială Europeană, Paul Roggemans – fondator IMO și IMC, David Asher și Jeremie Vaubaillon – cei mai mari predictori din lume a activității curenților de meteori.

Lucrările conferinței se desfășoară pe sesiuni cu tematică axată pe analiza rezultatelor observaționale asupra curenților de meteori, dinamica fluxului curenților de meteoroizi în spațiu, predicții privind apariția „ploilor” de „stele căzătoare”, influența curenților de meteoroizi asupra zborurilor spațiale, asteroizi și comete ca surse generatoare de meteori, cratere de impact pe Terra, software și reducere de date.

Vor fi susținute și o sesiune de postere și una de prezentări video.

Programul conferinței:

- Primăria Sibiu – Recepția de bun venit, joi, 15 septembrie, ora 18:30.

- Sala de conferințe a Bibliotecii ASTRA – Deschidere și lucrările conferinței, 15-18 septembrie

- Sala de conferințe a Bibliotecii ASTRA – Conferința de presă, vineri, 16 septembrie, orele 11:00-11:30

- Sala Paris-Eiffel, hotel Continental Forum Sibiu – Închiderea conferinței

Excursii și workshop-uri în afara spațiului dedicat comunicărilor științifice:

- Radio Meteor Workshop – Casa Corpului Didactic Sibiu, 14-15 septembrie

- Meteor Orbit Workshop – Casa Corpului Didactic Sibiu, 14-15 septembrie

- Astropoetry Show (spectacol de astropoezie și arte astronomice) – Sala de festivități a Bibliotecii ASTRA, (corp A), 17 septembrie, ora 21:00

- Excursie Transfăgărășan - Bâlea Lac, 17 septembrie

- Expozitie de astrofotografie deschisa publicului – Sala de expoziție a Bibliotecii ASTRA (Foaier, Corp B), 15 septembrie – 1 octombrie

- Observați astronomice prin telescop pentru public, Piața Mare Sibiu, 14-17 septembrie, orele 20:00-22:00

La acțiunile destinate publicului accesul este gratuit.

Partenerii evenimentului sunt:

Primăria Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Casa Corpului Didactic Sibiu, Continental Forum Sibiu, Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița, Sorry Copy Center Sibiu, Metropolis Sibiu, Ursus.

Parteneri Media:

ȘTIINȚĂ & TEHNICĂ, TVR INFO, Europa FM, Eveniment TV, Columna TV

Partener de specialitate: ROSA – Agenția Spațiala Română

Participarea românească la eveniment este finanțată de Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret.

Adresa web: www.imo.net/imc2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu