PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

luni, 23 septembrie 2013

Zilele Culturale ale județului Sibiu - ediția de Toamnă, 2013

Biblioteca Județeană ASTRA se înscrie pe agenda Ediției de Toamnă a Zilelor Culturale ale județului Sibiu cu 9 acțiuni: 5 biblio-ateliere de creație literară, 1 atelier ambiental și 4 ceremonii de deschidere și activare de noi sedii și servicii de bibliotecă.

Startul l-am avut sâmbătă, 21 septembrie 2013, la Turnu Roșu, în incinta bibliotecii de aici, unde, începând cu orele 11:00, am deschis tolba cu povești, în cadrul biblio-atelierului de creație literară pentru copii Povești din Turnu de Veghe al Munților. Așadar, este vremea povestitorilor și a căutătorilor de legende, motiv pentru care, un grup de mici cercetători, locuitori în Turnul-cel-Roșu-veghetorul-munților, au rostit din toate aducerile aminte cele mai fascinante istorii care s-au petrecut în aceste locuri.
















Aventura căutătorilor de povești va continua în localitățile Sadu (28 septembrie, ora 11:00), Nocrich (5 octombrie, ora 11:00), Dîrlos (12 octombrie, ora 11:00) și Păuca (19 octombrie, ora 11:00), pentru că rostul acestui demers este ca cei mici să-nceapă să povestească despre satul lor, dar și să se împrietenească cu diferite tehnici narative, folositoare oriunde și oricând.

Din aceleași registru face parte și biblioatelierul ambiental  ”Dulcețuri de Toamnă din fructe și peste 1000 de cuvinte bolborosite” în care bunicile din Marpod și Ilimbav îi va învăța pe cei mai mici rostul ceaunelor și al poveștilor cu tâlc. Evenimentul este programat pentru 5 octombrie, între orele 16:30-20:00, la Borcanul cu dulceață de povești, biblioteca publică din Marpod.

Și pentru că toamna aduce cu sine rod bun, vom organiza împreună cu primăriile din Gura Rîului, Biertan, Păuca și Loamneș deschiderea oficială a 4 noi biblioteci publice, intrate anul acesta în rețeaua Biblionet –Lumea în biblioteca mea. Trei dintre ele (Gura Rîului, Biertan și Loamneș) sunt reînființate și readuse la viață printr-un efort comun al celor care cred în noul statut și noile funcții sociale și educative ale bibliotecii publice contemporane.

Și pentru că județul Sibiu este recunoscut prin inovațiile aduse în bibliotecile publice din teritoriu, prin realizarea bibliotecilor concept, este firesc ca două dintre ele să fie reamenajate și create după o temă specifică locului: Muguri de brad, la Gura Rîului și Lada de Breaslă, la Biertan.


Prin deschiderea acestor centre culturale, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu susține diversificarea gamei de  servicii culturale și informative, atât pentru membri comunității, cât și pentru turiștii care doresc să descopere cultura și civilizația acestor locuri, din cele mai vechi timpuri și până în prezent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu