PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

vineri, 26 iulie 2013

Fii inteligent! Trăieşte sănătos!

(cea de-a doua zi de program)

De-a lungul secolelor omenirea a fost fascinată de citate celebre, opere monumentale, invenţii uimitoare, descoperiri ştiinţifice şi discursuri memorabile. Toate acestea nu ar fi putut fi realizate dacă nu s-ar fi investit timp şi energie în procesul minunat al gândirii. Şi când altcândva ar fi mai potrivit să se înceapă să se lucreze în acest sens decât încă din primii ani ai vieţii. Acesta constituie obiectivul major al organizatorilor proiectului “Fii inteligent! Trăieşte sănătos!”
Ştiaţi că aproximativ 90% din boli sunt legate de alimentaţie? Într-o viaţă de durată medie o persoană consumă în jur de 40-50 de tone de alimente. La aşa cantitate probabil că e necesară o mai mare atenţie la răspunsurile întrebărilor ce, cum, cât şi când mâncăm?


Programul desfăşurat la Biblioteca ASTRA Sibiu s-a bucurat şi în a da zi de activitate de o prezenţă semnificativă – aproape 60 de copii! Din nou spiritul ludic a fost cuprins în locul în care s-a desfăşurat evenimentul, dar şi în inimile organizatorilor.
            Programul a debutat cu povestirea “unchiului Lucian”, în ton cu subiectul zilei, care îl avea drept protagonist pe un anume rege Reinhard din istorie care ajunsese să nu mai poată ieşi din încăperea în care se afla datorită greutăţii cauzate de pofta excesivă.

În cele câteva minute copiii şi-au îmbogăţit cultura generală şi în acelaşi timp au fost şi captivaţi de stilul dinamic al povestitorului. Au fost incluse şi învăţarea unor cântece şi o activitate practică: copiii trebuiau să facă o salată de fructe în bol natural de pepene. Creativitatea a fost răsplătită cu revista “Fii inteligent! Trăieşte sănătos!” a editurii “Viaţă şi Sănătate” puse la dispoziţia organizatorilor de către Librăria Sola Scriptura Sibiu.

Pe lângă înclinaţia spre estetic, copiii au demonstrat şi generozitate atunci când i-au chemat pe organizatori să mănânce cu ei. Se pare că am putea învăţa de la ei să smulgem măcar pentru câteva clipe mantia egoismului ce ne încătuşează existenţa… Mai mult decât atât, şi-au arătat şi educaţia şi responsabilitatea când au făcut curăţenie cu foarte mare acurateţe la mesele de lucru. Unul dintre participanţi a fost sărbătorit de către organizatori oferindu-i-se un mic cadou din partea lor si copilaşii i-au cântat “la mulţi ani!”
Cel mai important punct de pe listă a constat într-o prezentare legată de alimentaţia adecvată ce a purtat chiar titlul proiectului. Deşi aflaţi la vârste fragede, copiii au dovedit că ştiu să jongleze cu termenii medicali şi ştiu ce e important în procesul digestiei.

            “Unii oameni trăiesc pentru a mânca, dar eu mănânc pentru a trăi” e conceptul lui Socrate pe care am putea să-l împrumutăm şi noi. Alimentaţia nu trebuie să constituie scopul vieţii noastre, ci doar modul de a întreţine viaţa, de a satisface nevoile organismului uman în cel mai bun mod cu putinţă. Excesul de grăsimi, dulciuri şi alte produse dăunătoare conduc la un colesterol mărit şi afecţiunile nu vor întârzia să apară dacă nu vom fi conştienţi de complexitatea corpului nostru.

            Se ştie că oamenii care gândesc sănătos nu au predispoziţie aşa mare la boală deci scopul acestui program e tocmai încurajarea gândirii…

“Omul a fost creat să gândească. În aceasta stau toate meritele şi toată demnitatea sa, iar datoria sa deplină este să gândească aşa cum trebuie.”
(Blaise Pascal)                                      
                                                                      
                    Echipa proiectului ,,Fii inteligent! Trăieşte sănătos!,,                                                                                       Cooordonator Ibi Mărgeruşanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu