PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

marți, 28 mai 2013

schimb de experință româno-suedez

În luna mai, timp de 7 zile, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a primit o delegație suedeză din partea Bibliotecii din Hässleholm. Vizita de studiu a fost posibilă prin accesarea unui grant al Uniunii Europene prin programul Grundvig Visites and Exchanges.

Hässleholmul este un orășel din sudul Suediei, cu o populație de aproximativ 50.000 de locuitori, care are o bibliotecă centrală și 6 filiale. Orașul este înconjurat de o natură minunată cu păduri și lacuri, dar și de vestigii  istorice. Edilii orașului au în sarcina lor și răspunderea unui castel medieval, unde pe timpul verii se organizează o mulțime de activități culturale.

Din delegație au făcut parte trei bibliotecare suedeze: Karin Sjoberg, Maria Dimblad și Cristina Cismaș care, cu ani în urmă, a lucrat și la Biblioteca ASTRA din Sibiu. în biblioteca din Hässleholm fiecare lucrează în locuri diferite, având și experiențe de muncă diferite, ceea ce a constituit un avantaj pentru întregul study tour din Sibiu.

Au fost o mulțime de lucruri interesante de văzut, dar obiectivul principal a fost de a urmări îndeaproape activitatea profesională a colegilor români, felul în care este înțeleasă educarea adulților în spațiul bibliotecii.
În timpul vizitei au fost prezentate multe din secțiile bibliotecii, atât din clădirea nouă cât și din clădirea veche. Au fost deosebit de impresionate de colecțiile speciale și au constatat că bibliotecile din România, comparativ cu cele din Suedia, au misiuni diferite. În Suedia literatura, cartea veche este păstrată în colecțiile marilor biblioteci universitare, în timp ce bibliotecile publice se ocupă în mod special cu prelucrarea și punerea la dispoziția publicului atât a cărților noi cât și ale altor materiale audio-vizuale. Cu toate că bugetul bibliotecilor a fost micșorat substanțial, totuși în Suedia politica de achiziții cu carte nouă este mult mai generoasă.

În ceea ce privește tehnica s-a constatat că atât România, cât și Suedia prioritizează punerea la dispoziția publicului a accesul la calculatoare, a accesului la Internet, iar la acest capitol,  biblioteca din Sibiu este mult mai bine dotată decât cea suedeză, care deține în filiale câte două calculatoare pentru public, iar la centru doar 5 calculatoare.  

De-a lungul vizitei au reușit să viziteze și alte biblioteci: o filială a Bibliotecii județene, mai multe biblioteci școlare, o bibliotecă rurală și biblioteca universitară. La Muzeul Brukenthal au admirat biblioteca și colecțiile de artă. La sfârșitul săptămânii au vizitat orașul medieval Sighișoara, iar duminică am ajuns la Alămor, localitate în care am fost fascinate de dansul, cântecul, costumele populare ale localnicilor și de preparatele culinare ale acestora.



Karin, Mia și Cristina doresc să mulțumească colegilor de la Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu pentru interesul  și căldura deosebită care le-au fost arătate pe parcursul vizitei lor la Sibiu.

Cristina Cismaș



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu