PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

luni, 21 noiembrie 2011

La un ceai, deschisă-i vorba!...

despre ceea ce înseamnă atitudine, într-un atelier asortat
perfect cu o conferință pe aceeași temă.




Rostul acestei întâlniri a fost atins, pentru că am vrut ca tinerii prezenți să facă diferența dintre atitudine și comportament, dintre forță și putere. Cu aceste obiecte bifate, următorul pas a fost prezentarea conceptului de sistem de valori, în teorie și practică (printr-un exercițiu inedit de compunere a unui plan de dezvoltare personală).

Elementele cu care s-a creat puzzelul celor 18 tineri prezenți, cu vârsta cuprinsă între 17-19 ani, au fost cele enunțate de fiecare în parte, pornind de la cele mai mari vise (marca de prestigiu) și ceea ce le place și le displace în atitudinea celor cu care interacționează în planul social (personal și profesional).

Exemple:

Marca de prestigiu: Ferrari roșu, 10.000 euro, 4 perechi de blugi, prietenia cu cea mai frumoasă fată din școală, meseria de avocat, meseria de medic stomatolog, sacrificiul suprem etc.

Ce atitudine îmi place: atitudinea înțelegătoare, liniștitoare, deschisă, modestă, respectuoasă, pozitivă, prietenească, însoțită de gesturi mărunte, dar valoroase etc.

Ce atitudine îmi displace: atitudinea agresivă, jignitoare, discriminatoare, arogantă, mincinoasă, indiferentă etc.

Atelierul a avut loc în cadrul Centrului de perfecționare profesională al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și s-a desfășurat sub egida Săptămânii Globale a Educației.

Concept & livrare: Florinela Anca Vasilescu, bibliotecar-trainer

***

Și pentru că orice atelier se închide cu feedback-ul celor care au primit informația, iată ce am primit astăzi pe mail:

ATITUDINE – ATITUDINI sau Ce poţi învăţa alături de oameni minunaţi?

Miercuri la ora 13.30, am venit împreună cu colegii mei şi profesoara de română, la Biblioteca ASTRA, pentru „discuţii cu atitudine”. M-am bucurat să văd o veche prietenă, doamna Florinela Anca Vasilescu.

Am plecat de la a defini ATITUDINEA, iar apoi totul a început să curgă într-un alt timp, în cel interior: ”Oare ce atitudine aveam eu ?” ”Oare cum mă vedeau cei din jurul meu?” ”Oare mă comportam adecvat?”

Dacă nu veneam aici, mi-aş fi pus aceste întrebări? Sigur, NU! Şi totul s-a desfăşurat firesc, într-o atmosferă prietenească, caldă!

La plecare, am primit „temă de reflecţie”: Plan de dezvoltare personală. Prima reacţie – neîncredere: nu pot să mă dirijez după un plan. Următoarea reacţie: reflecţie asupra a ceea ce îmi doresc cel mai mult. Cel mai simplu aspect ar fi: cum îmi voi sărbători atingerea scopului, dar până să mă bucur, mai am de muncit şi de gândit la ATITUDINEA ÎNDREPTATĂ SPRE MINE.

Totul începe de la a te cunoaşte pe tine!

Regret pentru fiecare dintre voi, care nu aţi fost împreună cu noi la această lecţie de reflecţie ! A meritat! MULŢUMESC DOAMNELOR!

P.S. Pe când o nouă întâlnire ?

Robert Topolog, clasa a XII a A Grup Şcolar Henri Coandă Sibiu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu