PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

miercuri, 27 august 2014

PROGRAMUL Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu în Mărginimea Sibiului, ediția de toamnă 2014

Cea de-a IV ediţie a Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu începe la sfârșitul acestei săptămâni în Mărginimea Sibiului şi are ca punct central Oraşul Tălmaciu. La organizarea acestei manifestări participă şi localităţile Jina şi Sălişte.
Sărbătoarea culturii din judeţul Sibiu aduce în prim plan nu doar tradiţiile cu tot ceea ce înseamnă ele, ci şi cultura contemporană, din dorinţa de a atrage atât public matur, cât şi public tânăr şi copii. Și ediția de toamnă din acest an a fost mutată, la inițiativa președintelui Ioan Cindrea și cu votul consilierilor județeni, înaintea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, pentru a evita suspiciunile de politizare a unei manifestări culturale.

Iată că ne pregătim să deschidem cea de-a patra ediție a acestui proiect prioritar al Consiliului Judeţean Sibiu. El este inclus în Strategia de dezvoltare a judeţului Sibiu și urmăreşte concentrarea acţiunilor culturale într-o anumită zonă etnografică a judeţului, în cele două zile de la sfârșit de săptămână, cu scopul de a revitaliza viaţa culturală din toate localităţile judeţului şi de a promova turismul în cele 5 zone etnofolclorice: Valea Secaşelor, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului, Ţara Oltului şi Mărginimea Sibiului. Îi invit pe toți locuitorii județului să participe la programele culturale și turistice pentru că pot vedea și afla lucruri minunate din tradițiile noastre dar, în egală masură, și din creațiile contemporane”, declară Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu

Programul este următorul:
SÂMBĂTĂ 30 August 2014 Tălmaciu Târgul Mixt, la ora 17,00 – deschiderea programului din cadrul proiectului "Zilele culturale ale judeţului Sibiu", ora 17,00 – 17,30  Simbol – dance, ora 17,30 – 18,30  Cristian Leikep – folk, Biss – umor, ora 18,30 – 19,30  Ultraj şi Discipolii, ora 19,30 – 20,15 Prometeu – pop rock, ora 20,15 – 21,00 Xonia – pop dance, ora 21,00 – 22,00 N&D - pop dance, ora 22,00 – 23,00 Compact - pop dance.
Jina Biblioteca Locală ora 11,00 Spune-mi o poveste despre satul tău! biblioatelier de creaţie literară cu tâlc a poveştilor.
Şesul Jinarilor ora 18,00 "Ora de muzică clasică" recital "Brassed Up Quintet" în program lucrări de: J.Pachelbel, G.F. Haendel, G.Holst, H.Mancini, L. Pollack.
Ora 19,00 Caravana ASTRA FILM  prezintă într-un spaţiu neconvenţional două filme în regia lui Dumitru Budrală: "JUDEŢUL SIBIU. Poarta de sud a Transilvaniei" explorează frumusețile orașului și județului Sibiu, o destinație recomandată de cele mai prestigioase publicații, un oraș care respiră cultură și un județ care atrage zeci de mii de turiști în fiecare an şi Jina – Povestea unui sat din Mărginimea Sibiului este un film-document despre cultura păstoritului, ritualurile ancestrale, târgurile de altădată, nedeile păcurarilor, fluierul şi cântatul de dungă, legendele despre lumi de demult, dar şi legăturile permanente cu românii de dincolo de munţi, prin practicarea păstoritul transhumant, despre viaţa de ieri şi de azi a comunităţii unui sat cu o extraordinară vitalitate, un film despre o cultură odinioară puternică, cultura păstoritului, pe cale de dispariție în România.

După proiecţia celor două filme va urma lansarea cărţii File de cronică ale parohiei și localității Jina, un studiu istoric în care autorii oferă date despre geografie, demografia, istoria Jinei, ocupațiile locuitorilor, viața bisericească, școala din comună și particularitățile graiului din Jina.

DUMINICĂ 31 August 2014 Tălmaciu Târgul Mixt, la ora 16,00 – deschiderea oficială urmată de spectacol folcloric începând cu ora 16,30 – 17,45  Ansamblul "Doruleţ" din Racoviţa, ora 17,45 – 18,00 Ansamblul "Valea Moaşei" din Sebeşu de Sus, ora 18,00 – 19,00 Ansamblul "Datina" din Tălmaciu şi ansambluri tradiţionale, ora 19,00 – 19,45 Recital al elevilor Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu" din Sibiu solişti: Ciorogariu Ioan Petru, Lende Florentina, Medrea Paula, Gabriela Oancea şi Răulea Ioan ora 19,45 – 20,00  Dăncăneţ Ioan, ora 20,00 – 22,00 Ansamblul Profesionist "Cindrelul Junii Sibiului" cu soliştii Robert Târnăveanu, Traian Stoiţă, Camelia Cosma Stoiţă şi Mariana Anghel, ora 22,00 – 23,00 Nineta Popa, ora 23,00 – 24,00 Riff, ora 24,00 foc de artificii.
Sălişte Casa Memorială D. D Roşca ora 16,00 – prezentarea volumului I – II a Operelor Filosofice – D.D. Roşca, Bucureşti Editura Academiei, 2012 – 2013.
La Tălmaciu va fi organizată o expoziţie cu vânzare cuprinzând standuri cu produse tradiţionale.
În ceea ce priveşte componenta turistică cele 5 excursii de descoperire a regiunilor sibiene debutează sâmbătă, 30 august, în Mărginimea Sibiului cu circuitul tematic „Oierit şi meşteşugari în Mărginimea Sibiului”.
Păstoritul a rămas o ocupaţie tradiţională în Mărginimea Sibiului. În excursia „Oierit şi meşteşuguri din Mărginimea Sibiului” vă propunem să descoperiţi lumea pastorală din Mărginimea Sibiului, cu sate de oieri vrednici şi mărgineni pricepuţi în arta meşteşugurilor.
Drumul de la poalele Cindrelului se va îndrepta spre Sibiel, într-un loc încărcat de spiritualitate la Muzeul de icoane pe sticlă „Zosim Oancea”. După ce vom cunoaşte istoria icoanelor şi povestea autorilor vom avea parte de o demonstraţie de pictat icoane pe sticlă din partea muzeografului colecţiei. După vizitarea Bisericii ortodoxe „Sfânta Treime”, vom continua itinerarul spre localitatea situată la cea mai mare altitudine din Mărginime (1000 m),
Jina, un loc de legendă care poartă numele stăpânei munţilor „Sinna”. Aici vom petrece timp pe îndelete pentru a intra în tainele oieritului şi vom vizita Colecţia de obiecte pastorale. Ne vom instala în Şesul Jinarilor pentru Recitalul de muzică clasică a Grupului Brassed Up Quintet, din cadrul  Filarmonicii de Stat din Sibiu - „Ora de muzică clasică” şi pentru a viziona filmele proiectate de Caravana ASTRA Film: „Jina - Povestea unui sat din Mărginimea Sibiului” şi „Judeţul Sibiu, poarta de sud a Transilvaniei”.
Pe tot parcursul itinerarului, un muzeograf al CNM ASTRA va oferi informaţii preţioase, iar participanţii atenţi la explicaţiile ghizilor vor fi recompensaţi cu premii: un zbor deasupra Mărginimii cu un avion uşor, circa 30 de minute, cu vouchere pentru parcul de aventură Arka park din Păltiniş, albume şi filme despre Judeţul Sibiu.
Preţul excursiei este de 55 de lei / persoană, iar participarea se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail office@sibiu-turism.ro, telefon 0269 218 121. Informaţii suplimentare găsiţi pe www.sibiu-turism.ro

Duminică 31 august, alăturaţi-vă caravanei de toamnă a „Zilelor culturale ale judeţului Sibiu” pentru a participa la programul cultural din Tălmaciu, localitatea gazdă a evenimentelor din Mărginimea Sibiului. Microbuzul „Caravana Zilelor culturale” porneşte duminică la ora 16:00 din parcarea sălii Thalia şi se întoarce din localitatea Tălmaciu la ora 21.00. Participarea este gratuită şi se face pe bază de înscriere - în limita locurilor disponibile - la adresa de e-mail office@sibiu-turism.ro sau la numărul de telefon 0269 218121.

Biroul de presă CJ Sibiu




luni, 4 august 2014

Francezi și Români în Primul Război Mondial

Francezi și Români în Primul Război Mondial este numele expoziției itinerante găzduită până în data de 22 august de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu în Sala Festivă (corp A). Tematica  abordată este parteneriatul strategic francez-român în Primul Război Mondial, prezentat într-o expoziție eveniment, organizată de Bibliotecă și Direcția Județeană Sibiu a Arhivelor Naționale în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Ambasada Franței la București și Consiliul Județean Sibiu.


Conceptul expoziției, realizat de departamentul de comunicare și producție audiovizuală (ECPAD) din cadrul Ministerului Francez de Apărare, propune o lecție ilustrată de istorie contemporană, alcătuită din imagini inedite, de la declanșarea primei conflagrații mondiale și până la semnarea Tratatelor de Pace, atât de importante pentru națiunea română.

Expoziție dedicată Centenarului Primului Război Mondial. (1914-2014)