PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

duminică, 16 februarie 2014

Evenimentele marca Alt Teatru prezentate la Bibliotecă

Sala Festivă, Corp A

17 februarie
20:00 – Prima întâlnire trainer și participanți workshop Labirint

18 februarie
10:00-20:00 Workshop Labirint: Natura ca o poartă spre reflecție. Sensibilizarea obiectelor. Relația subiect-obiect. Lasă-te găsit de un obiect. Experiența unui teatru senzorial labirint.

19 februarie
10:00-20:00 Workshop Labirint:  Călătoria către acum. Cercetarea narațiuni vieții prin sculptarea unui drum al vieții. Explorarea memoriei afective. Amintirea momentelor când simțurile erau acute. Dansuri tradiționale galeze.
Ora 20.30 – Spectacol de teatru labirint “Conferința păsărilor”

20 februarie 2014
10:00-20:00 Workshop Labirint: Căutând un spațiu. Lucrând în labirint în spații diferite. Odihnă/Drumeții.
Ora 20.30 – Spectacol de teatru labirint “Conferința păsărilor”

21 februarie 2014
10:00-20:00 Workshop Labirint: Conectarea energetică cu partenerii și cu momentul prezent. Explorarea spațiului Interior și Exterior. Crearea unui portal senzorial.
Ora 20.30 – Spectacol de teatru labirint “Conferința păsărilor”

22 februarie 2014
10:00-20:00 Workshop Labirint: pregătirea spectacolului
20:30 - Spectacol Senzorial Labirint.

23 februarie 2014
10:00-20:00 Workshop Labirint:  pregătirea spectacolului
20:30 - Spectacol Senzorial Labirint.


Pentru mai multe informații:
Teodora Voineagu:
0741004034

Alt teatru, scena experimentală de teatru de la Sibiu

Asociația „Bridge Theatre” prezintă, în perioada 15 – 23 februarie, prima ediție a Festivalului „Alt Teatru” de la Sibiu.

Timp de 9 zile, orașul Sibiu devine scena de creație pentru o nouă formă experimentală de teatru. „Alt Teatru Festival” deschide o poartă culturală ce aduce în premieră la Sibiu artiști de pe două continente, într-un program ce reunește spectacole de teatru senzorial – labirint, pantomimă, teatru de păpuși, teatru tradițional chinezesc, ateliere și conferințe. Construit în jurul temei labirint, proiectul își propune să dezvolte o platformă multidisciplinară, în care tinerii sunt provocați să își dezvolte abilitățile creative și să își testeze limitele artistice într-un mediu ce promovează educația prin participare și redefinirea granițelor teatrului.
Conceptul de teatrul senzorial – labirint a apărut în anii ’90 și își are rădăcinile în Teatrul Suprimaților al lui Augusto Boal și în lucrările antropologului teatral Enrique Vargas. Această formă de teatru este conceptualizată de regizorul galez Iwan Brioc și se definește în mod special prin interacțiunea directă și constantă cu spectatorul. În timpul unei reprezentații de teatru labirint, spectatorul este personajul principal din poveste. 
Labirintul are dublu sens în această formă de teatru în care nu doar piesa propriu zisă se joacă într-un labirint, dar totodată cu parcurgerea fizică a traseului, spectatorul este provocat să experimenteze diverse stări emoționale care trasează un labirint interior, specific fiecărui participant. Deși conceptul a luat naștere în Țara Galilor, acesta a fost adoptat curând în țări precum Irlanda, Portugalia, Bulgaria, Danemarca și România, iar în ultimii 15 ani se bucură de recunoaștere și popularitate mondială. Primul spectacol profesionist de teatru labirint din România a avut loc în 2012, iar în urma acestui eveniment organizat în București s-a fondat prima comunitate de teatru senzorial – labirint din țară.
Workshop-ul de teatru senzorial labirint va fi  susținut de regizorul galez Iwan Brioc și echipa lui de actori din Italia, Africa de Sud, Portugalia, Bosnia și România, iar la finalul acestui atelier participanții vor prezenta un spectacol în datele de 22 și 23 februarie. Pe lângă atelierele susținute de Iwan Brioc, își vor mai aduce contribuția Song Shaofeng (co-directorul Institutului Confucius din Sibiu),  Dan Hândoreanu (regizor de teatru, pantomim și păpușar al Teatrului Gong din Sibiu), Ofelia Popii (actriță Teatrului Național din Sibiu) și Ayako Miyake (teatrolog și asistenta regizorului japonez Masahiro Yasuda).
Asociația „Bridge Theatre” formată din Constantin Podu, Alexandra Podu, Sebastian Dobrescu și Teodora Voineagu, organizeaza Alt teatru, Alt Festival, sprijiniți de Teatrul Național „Radu Stanca, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Librăria Humanitas „Constantin Noica”, WeltKultur, Confucius Institute ULBS și LOOT Studio. Sponsori: SC Electricom SA, SC Domiger SRL, AMBIENT


marți, 4 februarie 2014

Câteva gânduri în urma unei experiențe frumoase

Maria Lupu, bibliotecară
Biblioteca Muguri de Brad, Gura Rîului, jud. Sibiu


În perioada 27–29.01.2014 am avut onoarea să particip la un curs de metode și instrumente de educație non formală,  la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

Am ajuns în sală, m-am așezat, i-am observat atent pe ceilalți participanți, de diferite vârste și am încercat să mă identific cu vreunul dintre  ei. M-am simțit  un pic  speriată,  stingheră. Doar fața veselă a Ancăi m-a încurajat puțin.
Maria Lupu
S-au prezentat cele două ”treinărițe” care urmau să ne învețe, să ne lumineze, Romina și Trompy. Cu ajutorul lor, prin niște minunate jocuri de cunoaștere  am intrat ușor in atmosfera de joc și i-am cunoscut pe colegii cu care trebuia să petrec acele 3 zile.

Atunci mi-am dat seama că acei oameni sunt minunați și că  mulți dintre ei sunt asemeni mie, că nu au mai făcut asemenea activități sau dacă le-au făcut nu le-au numit metode de educație non formală, dar am întâlnit și specialiști, oamenii care lucrează pe proiecte de tineret de la care am avut multe lucruri de învățat.
Ce ne-a adus împreună pe toți acei oamenii, este faptul că avem interese comune, că am mers acolo din dorința de a cunoaște și a ne dezvolta dar aceasta pentru a-i ajuta pe alții să se dezvolte.

Am trăit clipe minunate, la început cu teamă că nu o să pot face față provocărilor, cu emoții și bucurii atunci când am primit încurajări și când am reușit să ducem la bun sfârșit sarcinile pe care le-am avut de îndeplinit. Am trăit bucuria de a face parte dintr-o echipă, bucuria de a mă simți parte importantă din acel grup, cu care am luat parte la niște activități frumoase.
Am învățat că prin metode plăcute, distractive cu un conținut lejer, în care se îmbină distracția cu provocarea și cu studiul, tinerii câștigă încredere și respect de sine, în timp ce se distrează și  socializează cu egalii lor.
În urma acestei experiențe, vreau să aplic ceea ce am învățat, organizând astfel de activități în comunitatea pentru care lucrez ca bibliotecar.

Vreau să organizez activități prin care tinerii și întreaga comunitate din Gura Rîului să își  lărgească și să-și completeze orizontul de cultură, îmbogățindu-și cunoștințele din anumite domenii. Să descopere tradițiile, obiceiurile, să descopere frumusețile împrejurimilor legendele, poveștile locului, să cunoască fauna și flora specifică zonei.
Vreau să sprijin alfabetizarea grupurilor sociale defavorizate prin diferite activități organizate în bibliotecă, jocuri prin care tinerii, persoanele cu dizabilități să se cunoască, să știe că mai sunt și alții asemenea lor.
Vreau ca biblioteca să fie cadrul de exersare și de cultivare a diferitelor înclinații, aptitudini și capacități, de manifestare a talentelor, prin organizarea de seri de creație, șezători, concursuri, spectacole. Și lista ar putea continua, dar nu așa cu ”vreau să fac” ci cu ”am făcut asta sau am încercat”.

Am plecat de la curs fericită,  încrezătoare cu speranța că voi putea realiza ceea ce mi-am propus,  că nu sunt singură că mereu voi găsi sfaturi și susținere de la cei pe care i-am cunoscut  aici.


luni, 3 februarie 2014

Reflecție asupra metodei nonformale ”Biblioteca vie”

Codruța Plăiaș
Biblioteca “Lada de breaslă” din Biertan


Am ales din cursul de educație nonformală o metodă care se potrivește foarte bine într-o bibliotecă, așa-numita “Biblioteca vie”.

Este un lucru minunat ca alături de cărți, într-o bibliotecă să fie aduși oameni care au o poveste de spus; povestea vieții lor, în primul rând. Câte povești vor exista încă în lumea satului și câte vor fi fost spuse la șezătorile de odinioară!

Într-o lume în care oamenii comunică superficial și sub presiunea timpului ce nu mai lasă loc de profunzime, este binevenită vorba spusă cu tihnă și răgaz. Totuși, oamenii nu sunt cărți pe care să le deschidem oricând și oricum, ci se deschid singure atunci când au mediul propice și dispoziția necesară. Dacă forțăm deschiderea s-ar putea să distrugem cartea și să ne fie imposibil a o mai citi.

Fiecare dintre noi este o carte mai mult sau mai puțin interesantă, mai complexă sau mai simplistă, dispusă spre deschidere sau, dimpotrivă, tabu.

Cartea trăiește în timpul și în afara timpului când a fost scrisă. Așa și cartea vie cuprinde în ea trecut, prezent și viitor, subiectiv și obiectiv, un amalgam de trăiri și sentimente. O carte vie nu se poate citi superficial punctând doar lucrurile care prin ochii noștri sunt văzute ca importante. Să învățam ascultarea cu inima și trecerea dincolo de cuvinte.