PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

joi, 21 noiembrie 2013

95 de ani de la realizarea Marii Uniri

29 noiembrie 2013
Programul Simpozionului științific
  

Ora 10:00, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Sala Festivă, Corp A

- Mesajul Președintelui Consiliului Județean Sibiu, Prof. univ. dr. Ioan Cindrea
- Mesajul Rectorului Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, Prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea
- Cuvânt din partea conducerii Bibliotecii Județene „Astra” din Sibiu, Lector univ. dr. Silviu Borș

- Moderator – Prof. univ. dr. Sorin Radu


Lansarea revistei „Transilvania”, număr special dedicat Mitropolitului Andrei Șaguna – prezintă Anca Grama, Silviu Borș și Dragoș Varga

Vernisajul expoziției de documente „1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2013. 95 de ani de la Marea Unire”, organizator dr. Alexiu Tatu, director al Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

       Comunicări ştiinţifice:
Conf. univ. dr. Valeria Soroștineanu, Școală și biserică în Transilvania înainte de Marea Unire;
Lect. univ. dr. Pavel Moraru, Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România;
Conf. univ. dr. Eugen Străuțiu, Sibiul și Marea Unire;
Lect. univ. dr. Radu Racovițan, Recunoașterea internațională a Marii Uniri;
Colonel prof. univ. dr. Alexandru Rizescu, Rolul armatei române în procesul realizării şi consolidării statului naţional unitar;
Conf. univ. dr. Vasile Ciobanu, Marea Unire și minoritățile naționale;
Prof. univ. dr. Sorin Radu, România Mare – problema unificării instituționale;
Prof. univ. dr. Paul Brusanovschi, Unificarea bisericească a României Mari;
Asist. Univ. dr. Daniel Crețu, Sărbătorirea Marii Uniri reflectată în presa sibiană;
Conf. univ. dr. Andrei Terian, Literatura in primii ani după Marea Unire (1918-1922);
Lect. univ. dr. Silviu Borș, ASTRA – între educația culturală și educația națională;

Conf. univ. dr. Dragoș Varga, Revista „Transilvania” după Marea Unire;

Perle șaguniene pe Crucea-Potir de Slimnic

Totdeauna s-au folosit instrumente ajutătoare și simboluri pentru o mai bună înțelegere a unor adevăruri. Credința este plină de astfel de simboluri. Două dintre cele mai prezente sunt însă Crucea și Potirul.

Crucea, pentru că este nu doar un instrument al răstignirii Domnului, ci este mai mult decât orice o dovadă  a iubirii Lui pentru noi. Dacă vrei să îmbrățișezi trebuie să deschizi brațele. Hristos a murit cu brațele deschise, adică îmbrățișându-ne. Răspunsul trebuie să îl dăm și noi. Cum anume ?  Participând la cruce, luându-ne crucea, pentru a-I fi următori lui Hristos.

Potirul, pe de altă arte, simbolizează coasta Domnului Iisus Hristos din care au curs, pe Cruce, sânge și apă, și simbolizează, deopotrivă, paharul de la Cina cea de Taină și cel în care, după tradiție, Sfântul Ioan Evanghelistul a strâns o parte din sângele Mântuitorului vărsat pe Cruce. Cuvântul „potir” se referă uneori la conţinutul Potirului (I Corinteni 10,16, 21), şi nu la vasul propriu-zis.

Dar  forma îngemănării minunate a crucii și a potirului  o veți întâlni la Slimnic. Pentru aceasta vrem să ducem mai departe forma aceasta, pentru că ea exprimă un adevăr adânc: crucea și jertfa lui Hristos rămâne departe, în istorie, o simplă întâmplare dacă nu o actualizez mereu prin Cuminecarea cu Trupul și Sângele lui Hristos. Liturghia sfântă e  cea care pune laolaltă, teologic,  crucea și potirul. Ea are două scopuri: sfințirea darurilor în vederea sfințirii participanților închinători. Exprimat poetic se poate spune:
Și iată potirul la gura te-aduce, 
 Iisuse Hristoase, Tu jertfa pe cruce;
 Adapa-mă, sevă de sfânt Dumnezeu.
 Ca bobul în spice și mustu-n ciorchine
Ești totul în toate și toate prin tine,
 Tu, vinul de-a pururi al neamului meu.
(Nichifor Crainic, Cântecul Potirului).

Această formă slimniceană a Crucii așază crucea deasupra și potirul dedesubt, exact ca pe  Golgota. Potirul a devenit coasta din care a curs sânge și apă. Potirul euharistic conține după sfințire întreg pe Hristos, iar la cuvintele Apropiați-vă! Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste!, omul pregătit, având temei puternic umilința se cade să se apropie. Împărtăşirea dintr-un singur Potir a creştinilor unei comunităţi euharistice a fost văzută dintotdeauna ca un simbol al unităţii şi comuniunii în Hristos a tuturor membrilor acelei comunităţi. Este maxima fericire, să fii în armonie, în măsură identică, și cu Cel de Sus și cu cei de jos :
Din potirul sfânt și luminos
Când primim în taină pe Hristos,
 Înșiși sfinții cei din slavă jinduiesc,
 Fericirea celor ce se-mpărtășesc.  
(Zorica Lațcu, Sfintele Taine).

Dar totuși nu e mare aglomerație în fața Potirului și a Crucii. După observaţiile multora, dintre toţi ortodocşii, românii sunt cei care se împărtăşesc cel mai rar.  Crucea-Potir de Slimnic este în acest context un semnal, un îndemn la a lua mai în serios o relație care le va transforma benefic pe celelalte: relația cu Bunul Dumnezeu.
 
Copiii Centrului Parohial Sfinții Timotei și Mavra din Slimnic, sub îndrumarea mea au realizat 100 de astfel de Cruci Potir, pe care au scris texte alese (perle) din cuvântările sfântului Andrei Șaguna, mitropolit aici la Sibiu între anii 1846-1873.

 Această expoziție este o expresie a recunoștinței unei generații de elevi față de acest om al bisericii care a luptat atât de mult pentru ca în Ardeal să fie construite școli pentru educația copiilor românilor ortodocși, strămoșii elevilor de azi.

Am decis ca în preajma zilei de 30 noiembrie, când este ziua prăznuirii sfântului mitropolit, expoziția să poată fi vernisată, iar Biblioteca ASTRA, ce poartă mai departe în istorie principiile Asociației omonime pentru care a Șaguna a avut un interes imens, să fie gazda acestei expoziții.



Preot George Cosmin Piț 

Opening Opportunities pentru liceenii sibieni

Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu împreună cu Biblionet şi TechSoup România, cu sprijinul Microsoft România, anunţă începerea unui program de orientare profesională pentru elevi de liceu din Sibiu.

Opening Opportunities este un program de orientare educaţională şi de carieră în care voluntari Microsoft România sprijină elevi de liceu să exploreze opţiuni profesionale şi să îşi dezvolte propriul plan de carieră.
Programul îmbină evenimente locale organizate în biblioteci publice cu sesiuni de mentorat online şi seminarii online publice – totul cu scopul de a oferi elevilor de liceu informaţii actuale despre piaţa muncii şi care sunt abilităţile şi cunoştinţele necesare în acest mediu dinamic.

Opening Opportunities este un proiect educaţional de orientare în carieră pentru elevi de liceu, organizat de TechSoup România şi Biblionet, cu sprijinul Microsoft România. În 2013-2014, Opening Opportunities se desfăşoară în 10 oraşe: Cluj-Napoca, Craiova, Focşani, Iaşi, Mediaş, Oneşti, Târgu Jiu, Târgovişte, Segarcea şi Sibiu.

ACTIVITĂȚI
octombrie - decembrie 2013 - Traininguri intensive de coaching și mentorat cu voluntarii Microsoft România: voluntarii Microsoft România vor participa la traininguri de mentorat pentru tineri, bazate pe o metodologie extensivă.

noiembrie – decembrie 2013 - Evenimente de lansare în cele 10 orașe incluse în proiect: Reprezentanți ai Microsoft România vor prezenta și vor detalia pentru tineri opțiuni de cariere în IT: în programare, vânzări, marketing, antreprenoriat, dar și în project management, comunicare sau resurse umane.

decembrie 2013 – mai 2014 - Întâlniri periodice între mentorii Microsoft și elevi pe platforma online a proiectului : mentorii Microsoft vor ajuta elevii înscriși pe platforma proiectului să își dezvolte un plan de carieră, în cadrul unor întâlniri online periodice : fiecare mentor Microsoft va lucra cu o clasă de până la 10 elevi, pe parcursul unei perioade de până la 6 luni : traininguri online privind opțiuni de carieră pentru elevi pe platforma online a proiectului : Specialiști în IT, vânzări, management și comunicare ai Microsoft România vor face prezentări publice online despre opțiuni de carieră acoperind subiecte precum: abilități necesare în vânzări, discuții despre antreprenoriat, resurse online pentru informații despre cariere etc. : Evenimente informale în cadrul bibliotecilor : bibliotecile incluse în proiect vor putea organiza întâlniri de studiu ale elevilor incluși în proiect, dar și alte întâlniri cu profesioniști din companii locale de tehnologie

iunie 2014 - Opțiuni de internship : cei mai buni elevi pe parcursul proiectului ar putea obține internship-uri în companii locale sau internship-uri pe termen scurt la Microsoft România în București


PARTENERIAT STRATEGIC

Opening Opportunities este un program pilot organizat de TechSoup România și Biblionet, cu sprijinul Microsoft România.

TechSoup România este cea mai mare întreprindere socială de tehnologie, sprijinind peste 750 de organizații neguvernamentale membre ale comunității sale să facă economii de peste 1.400.000 USD în ultimii 3 ani, oferindu-le în același timp acces la cele mai noi programe și aplicații și facilitându-le învățarea tehnologiei. Alături de TechSoup România sunt parteneri internaționali precum Adobe, Cisco și Microsoft, care oferă cele mai noi programe și aplicații organizațiilor românești prin Programul de Donații Techsoup, dar și numeroase companii românești de IT. www.techsoup.ro

Biblionet este un program de cinci ani care facilitează românilor accesul gratuit la informație, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România. Prin cursurile de formare și tehnologia furnizată, Biblionet ajută bibliotecile să asigure servicii în comunitățile locale sub forma unui parteneriat între IREX, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, autoritățile locale și naționale și bibliotecile din țară. www.biblionet.ro

Microsoft România - Microsoft (Nasdaq "MSFT"), fondat în 1975, este liderul mondial în software, servicii și soluții, care ajută oamenii și companiile să își atingă pe deplin potențialul. Misiunea Microsoft Romania este creșterea satisfacției partenerilor și utilizatorilor tehnologiei de vârf, Microsoft contribuind cu profesionalism și onestitate la dezvoltarea industriei IT locale, prin transpunerea modelului de business al corporației. www.microsoft.ro

Vă invităm să fiţi alături de noi pe 4 decembrie 2013, începând cu ora 11.00, la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, Corp B, Et. V, cu ocazia lansării programului Opening Opportunities pentru elevii de liceu din Sibiu.


Detalii vor fi disponibile în curând pe www.openingopportunities.ro sau www.facebook.com/OpeningOpportunities

vineri, 15 noiembrie 2013

Odaia cu povești a Mariei

la Biblioteca publică din Păuca

În 19 septembrie, deschiderea oficială a serviciului Biblionet (calculatoare cu internet pentru public) din comuna Păuca a coincis cu un moment special, realizat în cadrul Zilelor Culturale ale județului Sibiu de pe Țara Secașelor, respectiv cu biblio-atelierul de scriere creativă Spune-mi o poveste despre satul tău.

Am pornit către Păuca, cu încredere și optimism, demn de închiderea ediției de Toamnă a manifestărilor județene. Știam că la Păuca sunt copii minunați, Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene, cu care m-am întâlnit într-un speed-training  înainte de expunerea oficială a poveștilor, o știam pe Maria Dancu, dedicată și luptătoare pentru locul numit în sat ”bibliotecă” și mai știam și câțiva oameni din Primărie, interesați de bunul mers al lucrurilor.



Și chiar așa, am fost luată prin surprindere, deoarece Maria mi-a pregătit o surpriză cu totul și cu totul făurită din dragoste pentru omuleții cu care lucrează și pentru meseria de bibliotecar, meserie care, cel puțin în ultima vreme declară că o inspiră și că, nu de puține ori sufletul îi este mângâiat prin ceea ce face: ”de când cu Biblionetul,  lucrurile s-au schimbat, iar locul acesta (biblioteca) îl văd din altă perspectivă”, îmi tot spunea Maria, până nu demult.
Dar, vorbe rostesc toți, fapte care să susțină cuvintele, mai puțini. De când am coborât din mașină, am identificat primeneala locului, a curții bibliotecii, în mod special, care se vedea că este lucrată cu știința grădinarului îndrăgostit de flori. Pământul era reavăn, iar în contrast cu el, florile multicolore invitau să faci pasul înainte, până dincolo de ușa de intrare, unde mă aștepta Maria.
V-am pregătit o surpriză, mi-a spus, sper să vă placă. Am lucrat la ea, până azi noapte, târziu, cu nora mea. Gândul meu zbura la prăjituri sau la alte bunătățuri cu care să-i răsplătim pe micii povestași de Păuca, pe lângă darurile oferite de Biblioteca ASTRA.

Și, chiar dacă, nimic din împrejur nu promitea ceva ”atât de special”, Maria mă invită să văd camera amenajată special pentru povestași și pentru toți cei care de acum înainte vor să cerceteze lumea cărților, a cuvintelor înțelepte și a personajelor pozitive. Și, da, cu adevărat, am pășit într-o odaie ca altădată, în care fiecare detaliu era bine pus la locul lui. Nu ne-a rămas decât să ne minunăm, să așezăm scaunele pe lângă laviță, să înființăm deja bine-cunoscutul jilț al povestitorului și să așteptăm oaspeții pentru a purcede în Tărâmul Timpului Magic, tema de studiu a povestașilor păuceni.
Și-am pornit povestea, iar odaia Mariei s-a umplut de întâmplări de demult, de zâmbete ghidușe, de comentarii, gen ”Dar, chiar așa a fost”. Și pentru că odaia cu povești a Mariei era atât de primitoare, după ceremonia de răsplătire și aplaudare a celor mici, ceremonia de deschidere a CIP-ului s-a desfășurat tot în odaie, așa ca într-o continuare firească a timpurilor fantastice de prefacere a unor spații uitate, până nu demult, atât de om, cât și de timp.

Povestitorii sunt, prin definiție, prietenoși, pentru că știu taina cuvintelor care leagă suflete și dezleagă neînțelegerile, fapt pentru care doar pentru ”fotografia-martor” de tăiat panglica ne-am urcat în spațiul destinat calculatoarelor primite în dar de la prietenii noștri de la IREX.


Și, așa cum bine vă imaginați, petrecerea de re-start a bibliotecii din Păuca s-a încheiat cu zâmbetul pe buze și în suflet, și cu promisiunea de a merge mai departe, împreună.


Florinela Anca Vasilescu

miercuri, 13 noiembrie 2013

Editura Filos. 2 lansări de carte

Biblioteca Județeană Astra Sibiu împreună cu Editura Filos vă invită la o dublă lansare de carte, joi, 14 noiembrie, ora 17:00.

Evenimentul îl va avea invitat special pe Pr. Conf. Dr. Constantin Necula și va avea loc în foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (corp B).

Primul volum lansat, Jurnal Athonit. Pagini de ucenicie, este un proiect editorial inedit, o frumoasă încercare de reproducere a unei experiențe itinerante pe cărările Muntelui Athos a doi autori: Alexandru Rădescu și Paul S. Grigoriu. Muntele Athos este considerat prin excelență o fortăreaţă sau un bastion al Ortodoxiei, fiind o adevărată republică monahală. Frumoasa intocmire o constituie însăși abordarea: diferită - prin cele două perspective - dar, în același timp, unitară. Autorii, un jurnalist consacrat și un artist, tratează subiectul cu un firesc aparte. Pios, prietenos, cald, un jurnal neterminat. Neterminat pentru că autorii încă trăiesc experiența Muntelui Athos, experiență pe care o transmit mai departe ori de câte ori au ocazia.


Volumul este însoțit de fotografii inedite realizate de artistul Irinel Cîrlănaru și de o prefață semnată de Silviu Andrei Vlădăreanu.

Cel de-al doilea volum lansat, Suplu zvâcnet vertical, aparține lui Cristian Boroș și este un volum de poezii. Poezia ca o stare de fapt, ca un studiu permanent. Un volum ce surprinde momente de libertate, arcuiri de libertate, zvâcniri libere, explozii spre frumos, notate în fragmente lirice.
Volumele sunt susținute de Radio România Cultural, Pemptousia.ro, Revista Cultura, Teatrul Mignon, Tips, Micadu.ro.
La final va avea loc o sesiune de autografe.
Intrarea este liberă.

luni, 4 noiembrie 2013

Future Communities//Open Innovation Fair

În perioada 30 octombrie și 1 noiembrie 2013, la Biblioteca Națională a României s-a desfășurat Future Communities//Open Innovation Fair, primul târg de inovație prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităților din România, inițiat de programul Biblionet și Ministerul pentru Societatea Informațională, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României.

La eveniment a fost invitată și o delegație sibiană, din care au făcut parte: Florinela Anca Vasilescu (BJ ASTRA Sibiu), coordonator al Departamentului Metodic. Comunicare. Programe, trainer și coordonator județean al programului Biblionet, Laura Bucătaru (BJ ASTRA Sibiu) șef birou Dezvoltare, Evidență și Prelucrare Informatizată a Documentelor, trainer Biblionet, Antonela Barbu (BM St. L. Roth Mediaș) inspector de specialitate, Sebastian Dotcoș, primar al comunei Marpod și Emil Brătilă, viceprimar Marpod.

Deschiderea Future Communities Open Innovation Fair a fost făcută de către cei doi comisari europeni împreună cu Ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, și Paul-Andre Baran, Campionul Digital al României. În cadrul conferinței au avut  loc o serie de seminarii și s-au prezentat cele mai importante proiecte de implementare a tehnologiilor moderne precum și nevoile și soluțiile tehnologice aferente, în domenii precum educație, e-sănătate sau e-guvernare cu participarea reprezentanților Ministerelor Educației și Sănătății. Aceste tematici sunt structurate în jurul pilonilor Strategiei Naționale Agenda Digitală pentru România.

Valoarea evenimentului a fost compusă nu doar din temele și prezentările propuse de organizatori, ci mai cu seamă de prezența unor personalități din aria politică europeană și națională, dintre care amintim prezența Vicepreședintei Comisiei Europene și Comisar pentru Agenda Digitală, doamna Neelie Kroes, precum și Comisarul European pentru Agricultură, domnul Dacian Cioloș

Vizita doamnei Kroes în România are loc într-un moment deosebit de important, imediat după Consiliul European din 24-25 octombrie 2013, pe agenda căruia figurează şi dezbateri privind Agenda Digitală, Inovare și Servicii.  Agenda Digitală pentru Europa este una dintre cele șapte inițiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 și are obiectivul de a genera beneficii economice și sociale  durabile datorită unei piețe unice digitale bazate pe internetul rapid și ultrarapid și pe aplicațiile interoperabile, pentru a readuce Europa pe calea unei creșteri inteligente, durabile și incluzive.

Astfel, calitatea vieții cetățenilor va fi mult îmbunătățită, datorită, de exemplu, ameliorării serviciilor de asistență medicală, implementării unor soluții mai eficace de transport, unui mediu mai curat, unor  noi posibilități  de comunicare și  unui acces mai ușor la serviciile publice și la conținutul cultural. Potrivit datelor Comisiei Europene, sectorul ICT generează în mod direct 5% din PIB-ul european și are o valoare de  piață de 660 de miliarde EUR anual, având o contribuție mult mai mare la creșterea globală a productivității (20% provenind direct din sectorul ICT și 30% din investițiile în ICT). În România, Strategia Națională pentru Agenda Digitală este coordonată și promovată de către Ministerul pentru Societatea Informațională.

În timpul celor 3 zile, participanții au intrat în contact cu cele mai noi tehnologii destinate dezvoltării comunităților și au dezbătut idei inovatoare care se pot transforma din programe pilot în politici adoptate la nivel național și european. Mai mult, au avea ocazia să privească cum arată lumea de mâine în concepția  viitoarelor generații, prin machete și proiecte realizate de tineri inventatori. În acest context, biblioteca sibiană din Marpod, Borcanul cu dulceață de povești a fost singura bibliotecă din țară care a primit invitația de a fi prezentă cu un stand al inovației realizată într-un spațiu convențional și care, în mai puțin de un an de zile, de când a fost deschisă publicului, a inspirat și alte proiecte similare. De altfel, acestei teme i-a fost rezervată conferința Biblioteci reconstruite cu ajutorul comunității, din cadrul secțiuni Impact. Advocacy și Mobilizarea comunității, la care au participat Florinela Anca Vasilescu, manager proiect și Sebastian Dotcoș, primarul comunei Marpod, care au răspuns tuturor întrebărilor legate de condițiile de colaborare între o bibliotecă județeană (serviciul metodic) și autoritatea publică locală pentru ca un proiect dificil, dar necesar comunității să se poată transforma într-o poveste de succes, nu doar la nivel național.

De asemenea, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu s-a întors acasă cu un valoros premiu ”Idei pentru mâine @ biblioteca ta” primit pentru promovarea turismului cultural, în mod special pentru organizarea Festivalului Culturii Montane ”2535”.

Programul Biblionet se apropie de final, ceea ce conduce la un timp al analizelor și a rapoartelor finale. În cei trei ani de implementare, la nivelul județului Sibiu au fost dotate 33 de biblioteci publice cu 135 de calculatoare și echipamente periferice, în valoare de 755.216,06 lei (soft & echipament).

Despre programul Biblionet în România
Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. În România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de județe, dintre acestea, 89% sunt instituții de dimensiuni mici, localizate în mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare și echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet și a instruit  aproape 3.000 de bibliotecari pentru a iniția și asista utilizatori în accesarea informației.

Ministerul pentru Societatea Informațională

Ministerul pentru Societatea Informațională este coordonatorul și promotorul Strategiei Naționale pentru Agenda Digitală, care transpune Agenda Digitală pentru Europa 2020 la realitățile și provocările specifice societății românești. Această strategie va constitui documentul-cadru pentru măsurile guvernamentale de promovare și dezvoltare a societății informaționale, punând accentul pe o dezvoltare coerentă bazată pe interoperabilitatea sistemelor. Țintele stabilite de strategie sunt structurate în jurul a 4 piloni: (1)   E-guvernare, Interoperabilitate, Cloud Computing și Media Sociale; (2) TIC în Educație, Sănătate și Cultură; (3) e-commerce, TIC și cercetare-dezvoltare-inovare; (4) Bandă largă și infrastructura de comunicații de tip Next Generation Access.