PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

marți, 19 martie 2013

Ateliere interdisciplinare de tradiții și obiceiuri pentru cei mici


O comunitate puternică şi sănătoasă se aşează mai ales cunoscând trecutul. Copilăria este timpul marilor descoperiri, din care nu trebuie să lipsească elementele identitare de bază.
Proiectul inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA SibiuSecția pentru Copii și Tineret și realizat în colaborare cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA, are drept scop educația în spiritul tradițiilor și a obiceiurilor românești, oferind celor mici un cadru optim de înțelegere a valorilor societății din care fac parte. Prin seria de conferințe susținute la bibliotecă de către muzeografii astriști se încearcă un asalt de tip educațional îndreptat spre starea generală de nepăsare şi apatie în ceea ce privește dragostea față de valorile tradiționale. 
Parteneriatul dintre cele două instituții de cultură îşi propune să aducă în actualitate şi să valorifice tradiţiile populare din Sibiu şi Mărginimea Sibiului, prin dezvoltarea unui cadru de informare, dialog, iar în viitor, realizarea unui centru de coordonare şi valorificare a tradiţiilor româneşti. Proiectul interdisciplinar se adresează copiilor de toate vârstele de la şcolile din municipiul/județul  Sibiu, dar şi cadrelor didactice. Modul de abordare a subiectelor arhaice va fi unul modern, adaptat ”cutumelor” multimedia, atât de familiare celor mici. Majoritatea prezentărilor vor avea la bază filme documentare, fotografii și piese de colecție.
Obiective generale: prezentarea tradiţiilor şi a portului popular, iniţierea copiilor în ateliere de cercetări etnografice privind tradiţiile şi obiceiurile din Sibiu şi Mărginimea Sibiului, realizarea unei broşuri informative pentru copii, promovarea educaţiei permanente în domeniul etnografie şi folclor în cadrul Bibliotecii și organizarea de întâlniri cu etnografi şi folclorişti din Sibiu.
Din echipa de implementare fac parte Ana Coca - bibliotecar (coordonator proiect), Maria Elena Crişan - artist plastic, Elena Găvan – muzeograf (specialist în port popular românesc Sibiu şi Mărginimea Sibiului) și Carmina Maior – muzeograf (specialist în tradiţii şi obiceiuri calendaristice).  

Programul de activităţi/ luni
Martie: Deschiderea proiectului, prezentarea generală a proiectului Port popular, tradiţii şi obiceiuri din Sibiu şi Mărginimea Sibiului; Noţiuni generale, port popular, mărţişorul, babele.
Aprilie: Tradiţii şi obiceiuri de primăvară, calendarul popular; Prezentarea costumului popular femeiesc; Floriile, Sărbătoarea Paştelui.      
Mai:  Prezentarea costumului popular bărbătesc, tehnica de lucru a portului; Vara, sărbătorile de vară; Obiceiurile de toamnă şi iarnă
Iunie: Concurs de cultură generală: premierea participanţilor.

joi, 14 martie 2013

O nouă promoție de internauți la biblioteca din Copșa Mică


Luni, 11.03.2013 la Clubul Seniorilor din oraşul Copşa Mică a avut loc premierea elevilor participanţi la cursul de informatică, organizat sub patronajul Bibliotecii orăşeneşti în cadrul proiectului Biblionet.
Cursul a fost susţinut de această dată printr-o acţiune de voluntariat de către Dragotă Ioana Carina, elevă a Liceului Tehnologic ”Nicolae Teclu”, alături de d-na bibliotecară Ivan Ana, care au îndrumat în tainele calculatorului, timp de 6 luni, un grup de 10 elevi de clasele III-V de la Şcoala gimnazială Copşa Mică.
Micii „informaticieni” au învăţat principiile de bază ale calculatorului, ale sistemului de operare Windows 7, conceperea de documente Word, navigare pe internet şi bineînţeles reguli de bună practică în comunicarea electronică.
La premiere a fost prezent şi dl. Primar Mihalache Daniel Tudor care i-a felicitat pe micii învăţăcei şi le-a promis că în curând eforturile lor vor fi răsplătite şi cu o excursie.

vineri, 8 martie 2013

Festivalul ’’Prietenii muzicii/PRO PIANO – România’’



               Prima ediţie dedicată Sibiului a festivalului naţional de pian ’’Prietenii muzicii’’ din cadrul ’’PRO PIANO ROMÂNIA’’  se va       desfăşura în perioada 15 - 17 martie.
 
               Iniţiatoarea acestui festival la Sibiu este profesoara de pian Eniko Orth, cu Medalia ,,Meritul pentru Învăţământ clasa I – a’’ . 
               Manifestarea este destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 18 ani, fiind divizată în 3  secţiuni: A - tineri care studiază pianul ca instrument principal, în școli și licee de muzică, B-tineri care studiază pianul fie ca instrument opțional, fie la Palatele Copiilor, Case de Cultură sau în sistem 
particular şi  C- ansamblu la 4 mâini (pe un pian).

   Festivalul va fi găzduit de Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu,
în Sala festivă (Corp A, etaj 2). 
Intrarea pe tot parcursul celor trei zile de festival este liberă. 
Gala festivalului va avea loc in 17 martie de la ora 17.00.

               Evenimentul este organizat de fundaţia culturală ’’PRO PIANO - 
ROMÂNIA’’ în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, Consiliul 
Judeţean Sibiu şi Filiala Judeţeană Sibiu a Uniunii Arhitecţilor din România 
(UAR).



Scopurile festivalului:

- Încurajarea învăţării unui instrument muzical, considerând că muzica contribuie la dezvoltarea capacităţilor mentale ale copiilor și tinerilor
- Crearea unui  cadru organizat de manifestare artistică şi muzicală în care tinerii îşi pot prezenta şi compara calităţile tehnico-interpretative însuşite
- Oferirea unei alternative constructive de petrecere a timpului liber şi o posibilitate de direcţionare optimă a atenţiei şi al potenţialului de manifestări multiple ale copiilor

Premii şi distincţii

               În cadrul festivalului - concurs se vor acorda diplome de Excelenţă, de Merit, de Participare, Premii Speciale (pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti, premiul J. S. Bach, 
premiul Fr. Liszt, premiu pentru prezenţă artistică deosebită, etc.) din partea Fundaţiei ’’PRO PIANO - ROMÂNIA’’ şi patru premii speciale în bani din partea arhitectului Mircea ŢIBULEAC, preşedintele 
Filialei Judeţene Sibiu a UAR.
 
Despre Fundaţia Culturală “PRO PIANO-ROMÂNIA” 

Fundaţia Culturală “PRO PIANO-ROMÂNIA” a fost înfiinţată în anul 1996, în Bucureşti.  Din anul 2004 are Statutul de Utilitate Publică. Preşedintele ei este Stela Avesalon, profesoară de pian gradul I, cu Gradaţie de Merit și Diplomă de Excelență conferit de Ministerul Invațământului, pentru întreaga activitate.

Potrivit statutului său, fundaţia are ca scop principal depistarea, educarea, selecționarea şi subvenţionarea elitei artistice, culturale, muzicale, prin şcolarizarea în învăţământ autorizat a persoanelor fizice de orice vârstă, precum şi prin sprijinirea şi promovarea tinerilor supradotaţi, a talentelor reprezentative pentru muzica vocală şi instrumentală laică şi religioasă, pe plan naţional şi internaţional. 

 

Parteneri Media:

-          TV Sibiu, Rondul de Sibiu, Rapsodia, Monitorul de Mediaş şi Mesagerul de Sibiu.