PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

joi, 22 decembrie 2011

Moș Crăciun a adus Bibliotecii din Săliște un sediu nou cu CIP


Astăzi, la ora 10:30 a avut loc inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Orășenești Săliște (str. Ștează, nr. 24), ocazie cu care s-a oficiat și ceremonia de deschidere a CIP-ului Biblionet – lumea în biblioteca mea, dotat cu echipamente IT în valoare de 2.844 USD.

Din partea Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au fost prezenți dl. Silviu Borș, director și dna Florinela Anca Vasilescu, coordonator Biblionet/jud. Sibiu.

Programul Biblionet își propune să asigure accesul la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice, pornind de la faptul că 64% dintre români nu au folosit niciodată Internetul.
Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Fundația EOS (Educating for an Open Society), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Intuitext și bibliotecile publice românești.

Responsabilă pentru implementarea programului în județul Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu coordonează până în prezent activitatea a 16 CIP-uri (Calculatoare cu Internet pentru public) deschise în spațiile bibliotecilor Agnita, Ațel, Avrig, Chirpăr, Dîrlos, Mediaș, Nocrich, Rășinari, Roșia, Sadu, Săliște, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu, Turnu Roșu și Valea Viilor, urmând ca în anul 2012 încă 6 biblioteci să fie dotate și pregătite pentru lansarea de noi servicii de informare și învățare permanentă pentru publicul larg.

Inițiativa Global Libraries a Fundației Bill & Melinda Gates își propune să deschidă calea către cunoaștere, informare și egalitate de șanse pentru cât mai mulți oameni. Parte a programului de Dezvoltare Globală, Global Libraries formează parteneriate cu diferite țări pentru a ajuta bibliotecile publice să asigure acces gratuit la calculatoare și Internet și formare pentru utilizarea acestora la potențial maxim. Global Libraries sprijină transformarea bibliotecilor publice în instrumente vitale pentru îmbunătățirea nivelului de trai a milioane de oameni.

miercuri, 21 decembrie 2011

Joc de înger şi copil


Vineri, 16 decembrie 2011, Secţia ARTE a Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu a avut bucuria de a primi oaspeţi dragi: scriitoarea Daniela Ghigeanu din Alba-Iulia şi micii muzicieni de la Liceul de Artă din Sibiu. Întâlnirea a fost prilejuită de lansarea cărţii de versuri pentru copii: Joc de înger şi copil a Danielei Ghigeanu. 
Daniela este, precum spuneam la lansarea cărţii, un suflet minunat, înzestrat cu numeroase talente. Ea şi-a ilustrat acest volum cu frumoasele sale picturi, fiind nu doar scriitor ci şi pictor, psiholog, bioenergoterapeut şi profesor. Pe lângă cărţi spirituale, Daniela Ghigeanu a scris mai multe volume de versuri şi proză pentru copii. În acest volum, Daniela Ghigeanu se apleacă cu sensibilitate şi iubire asupra universului mirific al copilăriei. Aşa cum subliniam şi în prefaţa cărţii lansate Joc de înger şi copil, poezia Danielei Ghigeanu încântă cititorul, indiferent de vârsta acestuia, prin sensibilitate, profunzime, delicateţe, iubire şi spirit ludic. Celor mari le reaminteşte de farmecul copilăriei de odinioară şi de importanţa de a-şi redobândi sufletul sensibil şi curat al copiilor pentru a ajunge la mântuire.
            În deschiderea programului de la lansarea cărţii am prezentat autoarea, amintind cele mai importante repere din bio-bibliografia sa. Apoi am dat cuvântul colegei mele Gabriela Haşegan, care este nu doar bibliotecar ci şi poetă. Ea a prezentat foarte frumos volumul de poezii al Danielei Ghigeanu. Citez fragmente din discursul ei:
            „În prag de sfinte Sărbători Daniela Ghigeanu ne face un dar minunat, dar de cuvânt și de suflet. Volumul de poezii se adresează în primul rând lor, copiilor, acestor îngeri pământeni cu aripi nevăzute de fluturi şi de gâze, care au în ei sâmburele înţelepciunii şi acesta creşte şi rodeşte neîncetat:


Numai cel ce aude cu sufletul se poate încânta de concertul dat de greier şi de izvor  Ştefan 14 ani

Inima bate, bate până se stinge, că inima e ca lumânarea şi dacă tu crezi în Dumnezeu, El ţi-o aprinde din nou în cer'' Claudia, 9 ani.

Lor acestor suflete luminoase li se adresează în primul rând cartea, dar nu numai lor, ci nouă tuturor. Trăim cu emoţie şi bucurie, cu nostalgie şi frumoasă aducere aminte copilăria.
Ne prindem în jocul acesta frumos în care se contopesc şi se armonizează omul, natura și Universul. Totul este chemare, invitaţie la JOC nevinovat şi inocent, vesel şi optimist.

M-aş juca ce m-aş juca
Cu o frunză aurie,
Aş sufla uşor din ea
Îngânând o ciocârlie.


Poezia este uneori o invocaţie a îngerului său ocrotitor

Îngerul care tace
Vrea să se joace
cu umbra mea.

Artisul plastic Daniela Ghigeanu îşi ilustrează propria carte cu o frumoasă galerie de tablori personale. Din sufletul ei prea plin de frumos împarte frumuseţe şi dragoste de viaţă."


            După discursul Gabrielei Haşegan i-am dat cuvântul autoarei, care ne-a spus câteva cuvinte despre carte şi ne-a recitat cu expresivitate câteva poezii. Împreună cu Gabriela am recitat câteva poezii minunate din volumul Danielei, după care a urmat concertul elevilor Liceului de Artă. Aceştia au interpretat cu talent şi măiestrie zece piese de muzică clasică la diferite instrumente precum pian, vioară şi nai. La final, Daniela Ghigeanu a acordat autografe celor prezenţi pe cărţile dăruite. Publicul format din copii, părinţi, bunici şi profesori a fost încântat atât de muzică cât şi de poezie.
            O aşteptăm cu drag pe Daniela  în biblioteca noastră şi la lansarea altor volume minunate, atât din universul îngerilor tereştri cât şi din cel al îngerilor celeşti. 

Delia Brătuianu,
coordonator Secția ARTE






miercuri, 14 decembrie 2011

Povești de Crăciun cu îngeri și Astre


Joi, la ora 18 și 30 de minute Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu se va transforma într-un palat al Poveștilor de Crăciun care aduc vești despre îngerii buni ai iernii și despre astrele aducătoare de speranță.

Pe lângă forfota hobbyților din cadrul tradiționalului biblioAtelier de idei creative de joi, care vor meșteri decorațiuni dedicate celei mai frumoase sărbători, cei prezenți se vor bucura de prezența bradului, unde se pot lăsa mesaje pentru Moș Crăciun într-o carte specială, uriașă, lăsată anume de cei trei spiriduși ai Moșului, responsabili cu darurile în formă de carte.

Cei nostalgici au la dispoziție o expoziție de felicitări vechi, aduse la lumină din colecțiile speciale ale Bibliotecii, dar și o expoziție cu carte tematică.

Vom asculta colinde și vom citi povești, vom șopti dorințe pentru un an mai bun și ne vom bucura împreună.

Vă așteptăm și pe voi!

În Polonia, Biblioteca se deschide pentru toți

La Conferința Internațională a Trainerilor Bibliotecari de la Sinaia (8-9 decembrie 2011) un moment deosebit a fost creat de prezentarea echipei de traineri din Polonia, țară în care se implementează programul Biblionet.
Formula personalizată a acestora poate fi, pentru unii o sursă de inspirație, pentru alții un etalon de comparație, iar pentru mulți un prilej de meditație:


luni, 12 decembrie 2011

Vasile Avram – continuator al idealurilor ASTREI

Acesta este genericul sub care se vor desfășura miercuri, 14 decembrie 2011, ora 17:00, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, o serie de evenimente comemorative dedicate scriitorului sibian (1940-2002).

Rememorarea personalității lui Basil, cum l-au numit prietenii, se va face în cadrul unui simpozion însoțit de o expoziție documentară, dar și de lansarea volumului Vasile Avram, omul și opera. Din Lemniu la Nicula - un ocol prin lume. Închiderea întâlnirii se va face în cheia de boltă a cerului colindat de un grup de colindători din Saroș, Dumbrăveni.

VASILE AVRAM s-a născut la 17 iunie 1940 în satul Lemniu, comuna Letca, județul Sălaj. S-a stins din viață pe 12 decembrie 2002 la Mănăstirea Nicula, unde este și înmormântat.

Așa cum îl prezenta Ana Blandiana, Vasile Avram a fost un risipitor de energii spirituale și de forțe intelectuale, un entuziast (în sensul etimologic al termenului) pentru care implicarea și munca, dăruirea și credința s-au aflat în centrul vieții și al bucuriei.

Cei care doresc să completeze aceste rânduri sunt așteptați la Bibliotecă, locul în care alături de gândul cel bun dedicat lui Vasile Avram se găsesc toate cuvintele lăsate de scriitor în formă de carte de înțelepciune.

vineri, 2 decembrie 2011

Îngerul de Zăpadă



De Moș Nicolae, hobbyții, adică participanții fideli ai Biblio Atelierului de idei creative, se vor întâlni din nou la Bibliotecă pentru a descoperi o tehnică străveche, cea a făuririi îngerilor de zăpadă.
Mai multe detalii despre tema biblioatelierului și kit-ul necesar le puteți afla la DecoHobbyArt Sibiu, magazinul de pe Pasajul Scărilor, partenerul oficial al Bibliotecii Județene ASTRA în acest proiect.